GRUP MUNTANYA VALLDIGNA
Invitació
Des del Grup Muntanya Valldigna tenim el gust de convidar tota la gran família muntanyenca de València, Castelló i Alacant al CAMPAMENT TERRITORIAL DE VALÈNCIA, per tal de compartir uns dies amb tots vosaltres i aprofitar perquè conegueu la nostra història de la nostra comarca i gaudiu dels seus paisatges.
La història
Un fet clau en la historia del Regne de València va ser la fundació del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna. La Valldigna, abans denominada vall d’Alfandec o Marinyén, va ser habitada durant l’alta edat mitjana per musulmans fins que en els anys 1242-43 la va conquerir el rei Jaume I d’Aragó. El seu fill, Jaume II, en ocasió d’una expedició pel regne moro de Múrcia i Almeria, a finals del segle XII, al passar per la vall d’Alfandec o Marinyen, sorprés per la seua bellesa, es va girar cap a l’abat de Santes Creus, que viatjava amb ell, i li va dir: "Vall digna per un monestir de la vostra religió!" Este va respondre: "Vall digna". Des de llavors la vall es denomina Valldigna.
La vall va ser donada a l’orde del Cister el 15 de març de 1297 perquè hi fundara un monestir en honor a santa Maria. Inicialment, en la Valldigna convivien cristians i musulmans, que treballaven les terres cedides en usdefruit per l’abat del monestir, encara que en general les condicions eren més dures per als moriscos perquè els deixaven continuar en la seua religió. Els moriscos de la Valldigna es reunien per practicar la seua religió a la mesquita de la Xara, que era també un lloc d’ensenyança, de formalització de contractes i, sovint, la seu de justícia dels cadis. Esta convivència va finalitzar l’any 1609, amb l’expulsió dels moriscos. La vida en la Valldigna continua amb l’evolució de la societat feudal valenciana, davall el domini del senyor del monestir, fins que a mitjan segle XIX, l’any 1835, es va produir la desamortització del monestir, amb la qual cosa va acabar el senyoriu de l’abat sobre les terres de la vall, i va començar l’espoli i la ruïna del monestir, el qual va romandre en mans de particulars fins a l’any 1991, quan el va adquirir la Generalitat Valenciana.
PROGRAMACIÓ:
Dissabte 22:
• 13:00 H. Obertura i recepció d’assistents al campament.
• 16:00 H. Visita al monestir de Santa Maria de Valldigna o als voltants del poblet del Pla de Corrals.
• 18:00 H. Concert de musica popular (Lluís–Vicent)
• 21:00 H. Projeccions audiovisuals sobre la Valldigna.
• 22:00 H. Sopar.
Diumenge 23:
• 07:30 H. Desdejuni.
• 08:00 H. Excursió a la serra del Buscarró.
• 14:00 H. Cloenda i entrega de recordatoris.
· 14:30 H. Dinar.
Normes
. A les 24.00 hores es guardarà un rigorós silenci.
. Per als federats que porten la targeta de 2010, la inscripció és de 0 €
. La inscripció dels no federats és de 6 €.
. L’organització es reserva el dret de canviar qualsevol acte.
. Els assistents al campament han de portar tot el material d’acampada.
. Les instal•lacions disposen d’aigua potable, servissis i aparcament per a vehicles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada