TRADUCCIÓ: SOFTVALENCIÀ.ORG
EP/LEVANTE-EMV.*COM El Tribunal Suprem estudiarà avui els recursos presentats per la Fiscalia i el PSOE valencià (PSPV) contra la decisió que va adoptar el passat mes d'agost el Tribunal Superior de Justícia de València (*TSJCV) de sobreseure la causa oberta al president de la Generalitat, Francisco Camps, i altres alts càrrecs del PP en relació amb la trama "*Gürtel", en la qual estaven sent investigats per delicte de suborn impropi per haver rebut presumptament vestits com a regal de l'empresa Orange *Market, que realitzava contractes amb l'Administració autonòmica.
La Sala que deliberarà sobre aquest assumpte estarà integrat pel propi president de la Sala penal, Juan Saavedra (que serà a més ponent de la resolució) i pels magistrats Perfecte Andrés, Miguel Colmenero, Andrés Martínez Arrieta i Julián Sánchez *Melgar. La resolució del tribunal superior valencià afectava a Camps i també a l'ex secretari general del *PPCV Ricardo Costa; a l'ex vicepresident del Consell Víctor Campos i al cap de Protocol de la Diputació de València, Rafel *Betoret. Va considerar que els fets pels quals tots ells van ser denunciats no constituïa delicte, per la qual cosa va sobreseure les actuacions.
RECURS DEL FISCAL.
Per la seua banda, la Fiscalia defensa que l'arxiu del cas va ser prematur perquè la investigació continuava oberta i podia aportar dades noves "sobre les *dádivas investigades i els concrets actes de contractació realitzats per part de l'Administració Pública valenciana a l'empresa Orange *Market", lligada a la xarxa de Francisco Corretja. Considera a més el Ministeri Públic que el Tribunal Superior valencià va realitzar en aquest cas una interpretació errònia del tipus penal de suborn, ja que, segons l'article 426 del Codi, existeix aquest delicte des del moment en què es realitza un regal a un funcionari públic en consideració al seu càrrec, sense que aquesta *dádiva supose la realització immediata de cap acte concret per part d'aquest.
Per la seua banda, els socialistes valencians al·leguen en el seu recurs que la decisió de l'alt tribunal valencià va suposar una "infracció de llei" en realitzar una interpretació "diferent" de la qual es venia fent en aquest òrgan de l'article 426 del Codi Penal, que és el que tipifica el suborn impropi. Aquest tipus penal castiga amb pena de multa de tres a sis mesos a tota autoritat o funcionari públic "que admetés *dádiva o regal que li anassin oferits en consideració a la seua funció o per a la consecució d'un acte no prohibit legalment". Segons el PSPV, la interpretació realitzada en aquesta causa per dues dels magistrats del tribunal valencià --José *Ceres i el president del *TSJCV, Juan Luis de la *Rúa--, és diferent de la qual va fer el propi tribunal abril del passat any, quan es va declarar competent per a assumir les investigacions del cas i va acordar obrir diligències prèvies per "possible delicte de suborn".
DECISIÓ AMB UN VOT PARTICULAR
La sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (*TSJCV) va sobreseure el cas amb el vot particular d'un dels magistrats, Juan Montero, que entenia que aquest arxiu només havia d'acordar-se pel que fa a Ricardo Costa. Els magistrats a favor de l'arxiu van sostenir per la seua banda que no hi havia una relació "de causalitat" entre *dádivas i l'adjudicació de contractes a Orange *Market, societat dirigida per Álvaro Pérez, 'El Bigotis' i investigada en el marc de la 'operació *Gürtel'. Per açò, van resoldre favorablement els recursos d'apel·lació plantejats pels quatre dirigents del *PPCV contra l'acte del magistrat instructor de la causa, José *Flors, qui sí havia entès que hi havia indicis de suborn passiu en la seua actuació per haver acceptat suposadament regals d'Orange *Market.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada