dimarts, 18 de gener del 2011

Els espais naturals afectats pels sondejos de la Safor s'eleven ja a 23


En alerta, el Mig l´Horta, La Fontarda, Les Foies, Pla de Corrals, Toro...


Dunes amb vegetació pròpia, coves que alberguen jaciments arqueològics i zones en les quals habiten ratapinyades i àguiles reals. Són enclavaments únics de la Safor amenaçats pel petroli. Els espais naturals protegits en l'àrea en la qual l'empresa Oil and Gas Cabdal ha demanat autorització al Govern central per a cercar hidrocarburs superen ja la vintena.

Les 19.845 hectàrees entre Cullera i Gandia en les quals la companyia ha centrat la seua atenció comprenen una desena de coves, segons la Conselleria de Medi ambient. Entre elles es troba la Cova del Bolomor, situada en la Vall de la Valldigna i una de les més importants de la geografia valenciana. Allí s'han localitzat les restes humanes més antics de la Comunitat així com les primeres evidències de foc de la Península Ibèrica.
Altres grutes afectades són l'Avenc Pilar (la més profunda de la Comunitat, amb un desnivell de 235 metres), la Cova de l'Aigua, la del Forat i Avenc de la Donzella.

La franja en la qual es vol investigar engloba dues zones humides catalogades i els seus perímetres: la Marjal de la Safor, on nia el samaruc, i la Marjal i estany de la Ribera Sud del Xùquer, caracteritzada pels seus arrossars.

En l'àrea assenyalada per Oil and Gas Cabdal també es troben cinc paratges naturals municipals: Hort de Soriano-Font de la Parra, la Serra Quatretonda, El Surar, Parpalló-Borrel i el Riu Barxeta.

La zona triada abasta, a més, la Serra de Corbera i la del Montdúver i la Marxuquera així com les Dunes de la Safor, tots Llocs d'Interès Comunitari (LIC).
La sol·licitud, presentada l'1 de setembre i publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat el passat dia 10, afecta a 13 municipis de la Safor i d'altres comarques limítrofes.
Ahir, la vicesecreataria de comunicació del PP, Marta Torrado, va dir que el Govern central «té ara una oportunitat d'or per a escoltar a les parts implicades, per a tenir en compte tots els informes en contra i no tornar a cometre un altre atropellament contra la Comunitat».

Torrado va lamentar que l'autorització dels sondejos de la Safor suposarien «un greu atemptat, ja que es veuen afectades 20.000 hectàrees d'alt valor ecològic».
L'ajuntament de Gandia vol va mostrar ahir el seu desig de formar part de la comissió de seguiment creada pel Consell en contra de les investigacions que Cairn Energy realitzarà enfront de l'Albufera. La Junta de Govern va aprovar una sol·licitud que enviarà al president del grup i conseller de Medi ambient, Juan Cotino, per a participar en aquest fòrum.

El coordinador de govern del consistori de Gandia, Alfred Boix, va apuntar que el decret pel qual tira endavant la comissió parla que podran ser convidades «altres administracions» pel que no s'aclareix si poden intervenir institucions de rang inferior a la Generalitat. Fuentes del Consell van aclarir que s'acceptarà aquesta petició i qualsevol altra que els arribe. Des d'un principi ja es va convidar a la participació de tots els sectors afectats pels sondejos.

Mentre, els diputats d'Esquerra Unida en els Corts van presentar ahir una proposició no de llei en la qual demanen al Consell que inste a l'Executiu a revocar les llicències aprovades a Cairn Energy. L'escrit dels parlamentaris recorda que les plataformes petrolíferes instal·lades a Tarragona ja ha provocat 18 abocaments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada