dimarts, 11 de gener del 2011

i ara petroli?

Haurem d´acostumar-nos a una imatge com esta a La Valldigna i Pla de Corrals i Barxeta?



Una nova companyia demana permís per a investigar si hi ha petroli a València.

La sol·licitud abasta quasi 20.000 hectàrees que se situen majoritàriament en terra amb un petita franja marina enfront de Tavernes de la Valldigna "Oil and Gas Cabdal" podria estar interessada a habilitar un gran dipòsit de gas natural o de CO2.

El ministeri d'Indústria haurà de decidir en el termini d'uns mesos si permet la recerca de petroli i gas en un polígon de 20.000 hectàrees de terreny i litoral delimitades aproximadament per les poblacions de Tavernes, Gandia, Pobla Llarga i Barxeta.

El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar ahir una nova sol·licitud de permís que se sumisca a les autoritzades recentment pel Govern en la plana litoral de València i Castelló sota els noms de "Albufera, Benifaió i Gandía" i "Alta Mar 1 i 2" que sumen quasi 400.000 hectàrees de plataforma marina.

De moment poc se sap d'aquest nou projecte que figura a nom d'una societat instrumental amb seu a Madrid. "Oil and Gas Cabdal S.L" es va fundar al maig de 2009. Segons dades del Registre Mercantil, l'empresa va ser formalitzada amb un capital social d'amb prou faenes 4.000 euros, ampliat després a 8.000 i manté com a objecte social "la investigació, explotació de jaciments d'hidrocarburs, transport, comercialització i emmagatzematges geològics".

La signatura ha estat presidida per advocats, encara que l'actual consellera delegada, Maria Luisa Caravantes Martin, apareix en diferents mitjans vinculada a empreses d'enginyeria i consultoria.

Ahir va ser impossible contactar amb els responsables d'aquesta signatura per a conèixer els seus projectes en l'àrea sol·licitada, que inclou una petita part de litoral situat enfront de Tavernes. En amb prou faenes uns mesos han obert oficina a Madrid i sol·licitat permisos d'investigació a Cantàbria, Sevilla i Jaén (2).

Fuentes coneixedores del sector no van descartar que el vertader interès del capital que es troba darrere de la iniciativa siga explorar el subsòl per a comprovar si és viable un magatzem geològic de gas natural o fins i tot com a repositori de CO2. En qualsevol cas, el presumpte impacte ecològic és fase d'exploració i sondejos és el mateix per al petroli que per a altres materials.

L'estructura geològica que permet la formació dels camps de petroli, coneguda com a "parany", resulta ideal per a emmagatzemar qualsevol tipus de líquid o gas, ja que es caracteritza per la seua extrema impermeabilitat.

En aquest sentit les fonts van citar els casos del projecte "Castor", enfront de les costes de Vinaròs, i de l'exploració que Invexta Recursos ha sol·licitat en la comarca del Vinalopó.

La nova sol·licitud, presentada el passat 1 de setembre, porta el nom del cíclope d'un sol ull "Polifem", fill del déu Zeus i afecta a 19.845 hectàrees. Un dels seus vèrtexs està situat a menys de dues milles de la costa de Tavernes mentre que l'extrem sud-est es troba pràcticament en els carrers de Gandia. Al nord-oest el vèrtex del quadrilàter sol·licitat es troba prop de Pobla Llarga mentre que el del sud-oest té a Barxeta com a població més pròxima.

La inclusió d'una petita franja marina en la sol·licitud podria ser un ardid per a evitar que siga la Generalitat Valenciana la que tinga la competència per a decidir sobre la sol·licitud.
L'Administració de l'Estat és competent per a decidir quan la sol·licitud afecta a terra i mar o quan inclou dues comunitats autònomes. En qualsevol cas s'obri un termini de dos mesos perquè els afectats presenten al·legacions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada