dijous, 10 de març del 2011

El rerecor del Monestir de Simat exhibirà peces dels set segles del Monestir




El Monestir de Santa María de la Valldigna, ressenyat en l'Estatut com a emblema dels valencians, ha fet un pas més en la seua plena recuperació. El dimecres van quedar inaugurades les obres de rehabilitació del rerecor que han suposat una inversió de més de 440.000 euros.

El rerecor envolta l'altar major de l'església monacal i comprèn dues plantes. Ambdues han sigut restaurades i posades en valor. En la planta baixa s'instal·laran una sèrie de panells que contenen informació interactiva per a explicar la història i la grandiositat d'aquest monestir del segle XIII.

En la primera planta s'instal·larà una exposició permanent en la qual es podrà veure una col·lecció museográfica amb les troballes arqueològiques més representatius de les diferents excavacions practicades en aquest cenobi.

A principis dels 90, el rerecor estava completament destrossat, la coberta s'havia desplomat i amb prou faenes quedaven les parets. Ara és un espai renovat, que conserva l'estètica medieval, però adaptat per a albergar una exposició permanent sobre el monestir.

El secretari autonòmic de Cultura, Rafa Miró, va inaugurar la restauració del rerecor i al costat d'ell van estar les autoritats locals, així com l'administradora de la Fundació Jaume II el Just, Anabel Trujillo, i el director territorial de Cultura, José Alfredo Pellicer.

Rafa Miró va explicar que la intenció del departament de Cultura amb aquestes accions és «divulgar i posar en valor el patrimoni valencià, i més encara és aquest emblemàtic monestir».

En el rerecor s'allotjaran les peces arquitectòniques més representatives de les 60.000 que s'han trobat a Santa Maria de Valldigna. Ceràmiques, rajoles i elements d'altar són algunes de les més destacades.

La major part d'aquestes peces daten dels segles compresos entre el XIV i el XIX, encara que hi ha vestigis áun més antics corresponents a l'època musulmana de la Valldigna.
Segons va explicar Miró, la Generalitat ha invertit en els últims quatre anys 5'5 milions d'euros en el Monestir de Santa Maria de Valldigna. «Hem de seguir recuperant aquest espai i aqueixa és l'aposta del govern autonòmic», va afirmar.
El secretari autonòmic va destacar que en breu s'executarà el projecte de paarq eu es puga visitar el Palau de l'Abat i en dues fases es posarà en valor aquest espai situat en el cenobi de la Valldigna.

En la primera es consolidara el palauet i s'indicaran els aspectes més destacats. Posteriorment s'actuarà en la zona que ho circumda fins a comprendre l'església i les muralles. Així el visitant podrà conèixer detalladament com era la vida entre les parets del monestir.