Diumenge passat, la Coalició Compromís aconseguia la fita d'enviar un diputat valencianista al Congrés per primera vegada en l'actual democràcia. Però, en el camí, la formació es deixava prop d'un terç dels electors guanyats en les recents autonòmiques i passava de tercera a cinquena força de la comunitat. Uns resultats que, encara que de portes cap a fora es venen amb optimisme, són observats amb diferents punts de vista en el si de la coalició.
"És una fita històrica. Tota la vida hem anhelat tenir un diputat valencianista en el Congrés i sabem que és molt difícil, però ho hem aconseguit". La frase la pronuncia un militant d'un partit dels que integren Compromís, però amb lleugeres variacions la ratifiquen per igual tots els que ahir van parlar per a l'Informatiu. En açò no hi ha discussió. Però, sí que n'hi ha a l'hora d'analitzar i valorar els resultats del diumenge.
I és que, encara que la presència de Joan Baldoví com a diputat en el pròxim Congrés siga un assoliment sense precedent en l'actual democràcia, les urnes van llançar també unes xifres que suposaven la pèrdua per a la coalició de 50.000 vots respecte a les recents autonòmiques, i quedar relegada a la cinquena força autonòmica (per darrere fins i tot de l'espanyolista UPyD) després d'haver gaudit fa relativament poc del tercer lloc.
La lectura oficial és diferent. "Hem passat de 29.760 vots en 2008 a 125.150 vots en 2011, el millor resultat en unes generals. Els dos partits grans perden vots. El PP perd 27.328 vots respecte a 2008. El PSOE en perd 428.723 vots respecte 2008" diu el comunicat que des del dilluns envien diferents agrupacions municipals. Però no solament és la versió oficial, també és la de part de la coalició.
El que ha passat estava previst" apunten a l'Informatiu fonts del Bloc, que asseguren que la fusió calculava retindre "un 70% dels vots" obtinguts en les autonòmiques. "Malgrat el que deien les enquestes, mai vam creure que s'anara a aconseguir més d'un diputat" afegien, justificant-ho amb el fet que el votant valencià "no té encara costum de votar en clau nacionalista" en unes generals. Però no creuen que s'hauria d'haver aprofitat l'impuls de les autonòmiques? "Açò s'ha aconseguit a poc a poc" puntualitzen, al temps que afegeixen que "ha de ser així" perquè el projecte "es consolide".
No obstant açò, no totes les veus són del mateix parer. "Estem contents perquè tenim un diputat, però per descomptat cal reflexionar sobre estos resultats —apunten des d'un altre punt de la coalició— perquè hem salvat la situació de miracle". Estes fonts, malgrat assenyalar que la reflexió en profunditat encara ha de fer-se, apunten que una possible causa de la pèrdua de votants es deu al fet que, mentre en les autonòmiques "es va apel·lar a un perfil més divers", en les generals "s'ha potenciat un de més nacionalista". Però, assenyalem, esta vegada es comptava amb Equo, i altres sectors del partit critiquen la seua aportació. "Les crítiques són interessades", responen: "Si no se li dóna veu en la campanya no es pot dir després que no ha aportat res".
La veritat és que, fora de postures més oposades, tampoc costa trobar veus en la militància que descriguen la sensació agredolça. "No sabria definir la meua impressió" apunta un altre militant respecte al viscut el diumenge, i ens ho explica més gràficament: "Mentre després de les autonòmiques no cabia en mi de goig, després d'estes l'ambient en la seu municipal era fred". El motiu és que, encara que la satisfacció per l'assoliment és innegable, "la veritat és que hem frenat l'ascens. Ja no som el partit que està pujant sinó que ens hem quedat de nou relegats", afig.
No obstant açò, a més d'assenyalar —com totes les veus del partit— la dificultat afegida d'haver realitzat una campanya sense quasi recursos econòmics —"no estàvem en el carrer com la resta de partits, i açò es nota"—, esta darrera font no deixa d'exercir l'autocrítica i apunta al fet que s'ha de ser molt clar amb el discurs. "No es pot vendre fa uns quants mesos que no es va aconseguir un millor resultat perquè no eixir en les enquestes va restar vots, i ara que ixes en totes, en lloc de créixer empitjores els resultats", assenyala com a exemple.
"El que toca ara és cohesionar", afegeix, però no sense realitzar una última anotació: "La Coalició compta amb un vot crític i els primers que hem de ser crítics som nosaltres mateixos. Si no ho fem, ens estarem equivocant de ple".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada