dilluns, 26 de març del 2012

Cameron arriba al fons (i torna)







Ha anat i ha tornat. James Cameron no és ja solament l'home que va reflotar cinematogràficament al Titanic retornant-nos la postrera singladura del trasatlàntic embolicada en romanticisme i música de Celine Dion sinó l'únic ésser humà que ha descendit en solitari al mes profund de l'Oceà: un abisme de quasi 11 quilòmetres que constitueix el lloc més profund del nostre planeta.

Obsessionat amb el mar des de xiquet, Cameron, de 57 anys, ha desenvolupat una carrera com a oceanògraf i submarinista paral·lela a la de cineasta, amb punts de trobada entre ambdues com Titanic, Abyss o els nombrosos documentals sobre temes marins que han eixit de les seues mans. Ha realitzat 72 immersions, 52 en el Titanic.

Home de caràcter (no sempre fàcil) indubtablement valerós i en forma, Cameron és no solament el pilot del revolucionari submergible en el qual s'ha capbussat en els cims marins (i marianas), sinó el seu inventor! Efectivament, ell mateix ha dissenyat el notable atuell en el qual ha viscut aquesta gran aventura.

Cameron ha emergit avui enmig del Pacífic surant com un suro el seu minisubmarí en el gran mantell de les ones a 500 quilòmetres de Guam després d'haver aconseguit en la denominada Profunditat Challenger (pel vaixell que les va sondejar per primera vegada) els 10.898 metres, a les 07.52 hores. No és un rècord absolut. En 1960 Jacques Piccard i Don Walsh, els seus dos únics predecessors en l'abisme, van arribar a 10.916 metres en les mateixes Mariannes. Però en aquell històric viatge del batiscafo Trieste eren dos els tripulants (no és el mateix tirar-te a l'abisme acompanyat), mentre que Cameron ha tingut els redaños de submergir-se solament. I Piccard i Walsh van estar amb prou faenes 20 minutos en el fons mentre que el cineasta en el seu avatar de Nemo ha romàs “diverses hores”, segons una nota de l'expedició.

Els resultats científics del projecte, que es realitza en col·laboració amb National Geographic (del que Cameron és explorador resident) i Rolex, es donaran a conèixer pròximament. De moment solament podem especular amb el que Cameron pot haver vist allà a baix. En el projecte col·labora un astrobiòleg de la NASA. Walsh, que després de la mort de Piccard era l'únic home que coneixia el major abisme marí, ha felicitat a Cameron: “benvingut al club”.