dimecres, 9 de juny del 2010

La Diputació de València cobra 11 milions d'una taxa per un servei inexistent



La planta de gestió de residus de Llíria devia estar acabada este mes. Però la realitat és que l’empresa que havia de desenvolupar el servei, una filial de Sedesa, l’empresa totpoderosa de la família Cotino, no ha posat ni una pedra ni ha invertit cap euro. Això sí, els ciutadans de les comarques d’interior de València ja li van abonar a través de la Diputació 7,5 milions.



Per segon any consecutiu, als habitatges de les comarques del Camp de Túria, la Foia de Bunyol, els Serrans, Utiel-Requena i el Racó d’Ademús, arriba el que ja s’ha conegut com la taxa del reciclatge. Este nou rebut, que enguany s’ha unificat sobre uns 65 euros, grava teòricament la separació, reducció i tractament de residus en una planta que hauria d’estar construïda a Llíria.

Cincs anys després de la constitució del Consorci València Interior, en el qual estan representats la Generalitat, la Diputació i els 61 ajuntaments de les cinc comarques, l’empresa que hauria d’haver posat en marxa la planta continua transportant el fem de la zona a Villena, encara que la Diputació ja va recollir l’any passat uns 11 milions d’euros i enguany repetirà la xifra. Malgrat tindre els terrenys cedits per l’Ajuntament de Llíria, la mercantil no ha posat ni una sola pedra.

I és que esta taxa, i tot el que l’envolta, presenta qüestions, com a mínim, pintoresques. Teòricament havien de ser els ajuntaments els que cobraren estos rebuts als seus ciutadans, però la por de gravar més els habitants del poble per les possibles repercussions electorals va fer que fora la Diputació la que s’encarregara de cobrar, una institució gens habituada a este tipus de gestions.

No van ser ni un ni dos els veïns d’estos pobles que es van assabentar de l’existència de l’ens provincial, que l’any passat va cobrar entre 40 i 63 euros per habitatge donada d’alta amb llum i aigua i que enguany ha estat unificada en uns 65 euros. Sinó es paga abans del 30 de juliol, portarà un recàrrec.


El fet que siga la Diputació i no els ajuntaments qui cobre esta taxa augmenta el cost del rebut entre un 3 i un 4%

Com no podia ser d’una altra manera, el fet que siga la Diputació qui cobre esta taxa augmenta el cost del rebut entre un 3 i un 4%. Crida l’atenció que cap dels 61 ajuntaments, val a dir que una majoria aclaparadora governats pel PP, no han posat ni una pega a este nou impost, perquè arriba en un època delicada. L’any que ve serà període electoral , i tot apunta que es retardarà a juny, per si de cas.

Per una altra banda, l’empresa que hauria d’haver construït la planta i l’hauria d’haver acabada a novembre de 2009 perquè estiguera en ple rendiment just este mes és Ecosenda, una filial de la totpoderosa Sedesa, l’empresa dirigida per Vicente Cotino Escrivá, nebot del Conseller de Medi Ambient, Juan Cotino. De moment, no han posat una sola pedra, ni tampoc hi ha invertit cap euro, i es limita a transportar els residus de 61 municipis des de Llíria a la planta de Villena, on són tractats.

Per eixe servei, que havia de ser conjuntural, la mercantil rep del consorci uns 7,5 milions d’euros. Però de separació i reciclatge res, només transport per carretera, botant-se una Ordre de Medi Ambient de 2004 que prioritza la proximitat en la gestió de residus.

El que també està cobrant per un servici per una pega que no té és l’Ajuntament de Llíria. El consistori dirigit pel popularista Manuel Izquierdo, rep del Consorci 430.000 euros per albergar la planta, que en estos moment no existix ni provoca cap molèstia als veïns. Això sí, en un principi els llirians no anaven a pagar, però a tots els ha arribat el rebut i, segons fonts coneixedores del cas, amb un increment per a l’any que ve, que podria arribar als 100 euros per vivenda.