L’equip de l’alcalde de Xàtiva i president de la Diputació de València ha vetat la representació de l’obra satírica “Corrüptia: una regió de l’est” a la capital de la Costera. Davant la impossibilitat d’oferir la peça al municipi, la companyia l’Enjòlit actuarà al Teatre-Cine Goya de l’Olleria els dies 11 i 12 de desembre.
Encara que se suposa que estem en temps democràtics, la censura arriba de nou Xàtiva, amb la negativa del seu alcalde, Alfonso Rus, a que l’obra Corrüptia: una regió de l’est, de la companyia Teatre de l’Enjòlit, es represente al Gran Teatre de la ciutat. El motiu d’esta nova prohibició és que la peça -escrita pel periodista xativí de Canal 9, Josep Lluís Fitó- inclou una clara crítica social que parodia la corrupció política a la Comunitat.
Des de la companyia teatral encarregada del muntatge, el xativí Elies Barberà declarava a l’Informatiu que “l’equip ha rebut la notícia amb una tristor molt gran”, tot i que, “després de les experiències de Rus amb Xavi Castillo, Raimon i la Unió de Periodistes, este vet no ha sorprés ningú”. Segons va relatar l’actor, fa uns mesos, l’empresa Ulleye es va posar en contacte amb el consistori de la localitat costera per llogar el teatre i representar-hi “Corrüptia”. El director de l’empresa -Antoni López- va ser l’encarregat de gestionar-ne els tràmits. López va parlar personalment amb Armando Vila –director del Gran Teatre de Xàtiva-, qui va consultar l’agenda d’actuacions del recinte i li va assegurar que l’espai estava lliure els dies 11 i 18 de desembre, tot i que una comissió fallera del municipi tenia preferència a l’hora de triar una d’estes dates per a la seua representació anual. Finalment, la comissió va escollir el dia 18 i Ulleye va reservar l’11 per a l’obra de Teatre l’Enjòlit.
Tot quedava pendent del fet que l’empresa presentara una instància en el consistori i aportara uns 1.300 euros a les arques públiques en concepte de lloguer de l’espai. L’endemà, l’ajuntament es va posar en contacte amb López per comentar-li que abans de tancar l’acord havia de parlar amb el regidor d’Educació i Teatre (Ramón Vila), alhora que va sol·licitar a Ulleye que li enviara un document amb la sinopsi de l’obra. “Quan ja havíem escollit una de les dues dates que ens proposaren, ens digueren que la nostra representació era incompatible amb el calendari faller”, va manifestar Elies Barberà. Després d’escoltar eixa resposta, Antoni López es va posar de nou en contacte amb el consistori per sol·licitar una còpia per escrit del trencament de l’acord.
Antoni López es va mostrar ahir molt dolgut per esta situació, la qual, segons ell, és només una nova mostra de la “mediocritat de l’equip de Rus”
El director d’Ulleye va rebre el document tres dies més tard i -per a sorpresa seua- el regidor havia modificat l’argument per a la denegació. “El problema ja no era el calendari faller, ara era que la companyia resident de dansa necessitava el Gran Teatre eixe dia per assajar”, va declarar López a l’Informatiu. “Per això –va continuar-, vaig consultar diferents fonts i vaig esbrinar que, segons recollia el conveni signat entre l’ajuntament i el grup de dansa, els actes que inclouen el pagament de taxes –com, per exemple, la representació de “Corrüptia”- tenen preferència a l’hora de reservar l’espai. I més encara si, com en el nostre cas, l’altra empresa envia una instància abans que el grup de dansa sol·licite assajar al recinte”.
Després de totes estes traves, Ramón Vila va prometre a Ulleye que Teatre l’Enjòlit podrà actuar a Xàtiva el proper mes de febrer, però l’empresa no s’ho acaba de creure. Antoni López es va mostrar ahir molt dolgut per esta situació, la qual, segons ell, és només una nova mostra de la “mediocritat de l’equip de Rus”. Un dirigent que, al seu parer, és “especialista en coartar la llibertat d’expressió de tot aquell que no pensa com ell”.
Una situació que no ve de nou
Entre els anys 2004 i 2008, l’ajuntament de la capital de la Costera -ja dirigit pel popular Alfonso Rus- va impedir que Pot de Plom actuara a la localitat. L’alcalde del municipi va basar la seua decisió en la imitació que l’humorista Xavi Castillo -el director de la companyia alcoiana- havia fet del Papa Joan Pau II durant la presentació de l’espectacle Con la Iglesia hemos topao! L'heretge de Xàtiva i altres històries, al Gran Teatre de la ciutat. D’altra banda, al mes de març de 2010, el també president de la Diputació de València va censurar les imatges que il·lustraven el cas Gürtel a l’exposició “Fragments d’un any” que la Unió de Periodistes Valencians havia penjat al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). Un mes després, el PP de Xàtiva va rebutjar una proposta del PSPV -també amb el suport del Bloc- en la qual l’oposició demanava a l’equip de govern que atorgara al cantautor local Raimon la Medalla d’Or del municipi i que promoguera la celebració dels 50 anys del tema “Al vent”.
Respecte a este nou acte de censura, el portaveu del PSPV a l'ajuntament de Xàtiva -Roger Cerdà- declarava que, amb esta decisió, “el PP d'Alfonso Rus demostra que té draps bruts que amagar”. A més a més, el mateix Cerdà va manifestar que “és molt preocupant que esta conducta sempre vinga del PP i vinga sempre de Rus”. El portaveu socialista va lamentar especialment que “la censura s'aplique sobre artistes de Xàtiva”, com Raimon, Fitó o Elies Barberà, un dels actors que encapçala l’elenc de “Corrüptia”. “El PP no vol mirar-se a l'espill perquè no li agrada el que veu” -va apuntar Cerdà-, “per això, vol evitar que es representen obres d’este tipus, i per això també intenta amagar manifestacions com les del popular Vicent Parra, que reconeix que els consellers del PP són un ‘grapat d'inútils’”. Finalment, el candidat socialista va concloure que “Xàtiva ha de tindre una cultura lliure que no estiga sotmesa a la censura política”, perquè “la llibertat d'expressió és fonamental per una democràcia sana, i mentre es permeta que el PP tinga esta conducta censora, la democràcia sempre estarà patint”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada