dimarts, 3 d’abril del 2012

La inversió del Govern del PP de Rajoy en la Comunitat Valenciana cau el 34,5%

* Simat no es salvarà de les retallades, tot i estar governat pel PP.
* El partit que acusava a l´anterior Govern Socialista de no invertir gens en els Valencians, ara retalla un 34,5% la inversió.

La inversió estatal a la Comunitat Valenciana serà enguany d'1.008 milions d'euros, el 34,55 % menys que en 2011, una xifra que representa el 7,9 % del total nacional.

La inversió del sector públic estatal en les comunitats autònomes superarà enguany els 15.500 milions d'euros, xifra quasi un 25 per cent inferior a la de 2011, i només al País Basc i Galícia creixerà, segons el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat presentat avui.

Segons explica el Govern en l'informe econòmic i financer dels Pressupostos, les comparacions territorials o entre anys d'aquestes inversions poden induir a error en ser "freqüentment esbiaixades i escassament significatives".

D'aquesta manera, cal tenir en compte, per exemple, que una inversió en infraestructures d'una comunitat pot beneficiar tant o més a una altra; o que hi ha inversions "singulars i irrepetibles", com una aeroport, per la qual cosa, en opinió de l'Executiu, només considerant períodes relativament llargs pot valorar-se l'actuació en un determinat territori.

No estan inclosos a més en aquestes xifres els convenis de carreteres, els de transport urbà, les ajudes d'incentius regionals o el tractament fiscal diferenciat a certes comunitats, afig el Govern abans de subratllar la necessitat d'interpretar les dades amb "enorme cautela".

De la xifra total, Andalusia segueix sent la comunitat més beneficiada, amb 1.851 milions d'euros, encara que la reducció respecte a la inversió en 2011, tal com figurava en el projecte de pressupostos d'aqueix any, és del 37,7 per cent.

Només puja la inversió al País Basc -en concret un 17,35 per cent, fins als 521 milions d'euros- i a Galícia, amb un alça del 9,48 per cent i 1.706 milions.

Galícia es converteix així, probablement per les inversions previstes en l'AVE, en la segona comunitat després d'Andalusia en volum d'inversió estatal.

La *tijera afecta a la resta de les comunitats, amb rebaixes que oscil·len entre el 7,3 per cent i el 8,21 per cent de Castella-la Manxa i Astúries, respectivament, al 44 per cent de Catalunya, la comunitat on més es notarà la retallada.

Després d'aquesta, les més perjudicades en termes percentuals seran Navarra (-40,6 per cent), La Rioja (-37,8), Andalusia (-37,7) i la Comunitat Valenciana (-34,5).

Encara que en el còmput global és Andalusia la que més inversió rebrà, amb el 14,46 per cent de la xifra total, la Junta no descartat presentar un recurs jurídic perquè considera que aquest percentatge incompleix l'Estatut, que ho xifra en el 17,8 per cent.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern andalús en funcions, Mar Moreno, ha afirmat avui en roda de premsa que amb aqueixa decisió s'incompleix per primera vegada la disposició addicional tercera de l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia, que és una llei orgànica d'obligat compliment, tal com ha subratllat.