dimarts, 2 de febrer del 2016

Així ens van estafar amb el camp de gespa.



Els contractes relacionats amb el pla de gespa artificial que va posar en marxa la Diputació de València entre 2008 i 2015 per als camps de futbol municipals de la província eren, en la forma, perfectes. Almenys en aparença.

 Es reconeix des del nou equip de Govern i ho deia el mateix Alfonso Rus, president de la Diputació en l'anterior legislatura, quan se li acusava d'irregularitats. «Els expedients estan en la Diputació a disposició de qui els vullga veure i estan niquelats».


Els contractes que eixien a licitació ja comptaven amb un sobrepreu per endavant, com ja van detectar diversos ajuntaments valencians que van optar per convertir el camp de futbol municipal, que era de terra, en pista de gespa, però al marge del projecte de la Diputació de València. 
Eixos contractes comptaven amb una advertència que es feia a les empreses interessades a optar a realitzar l'actuació: no podien efectuar una baixa del preu licitat superior a un 10%.

Una vegada adjudicats i iniciats els treballs de conversió del terreny de joc, com alçar el rectangle, preparar els drenatges i col·locar diferents tipus de materials com a suport, es realitzava un modificats d'obra. 
Els modificats es realitzen bé per a millorar un projecte, bé perquè sorgix una dificultat que cal reflectir administrativament. Eixes modificacions sempre comporten -el contrari seria una excepció- un increment de la inversió per a l'administració pública. Eixos modificats d'obres es resolien amb un increment de preu d'un 10%, encara que en realitat modificació hi havia més bé poca. 

El projecte que es desenrotllava era el mateix. Els anteriors gestors de la Diputació van posar en marxa i van executar 64 projecte de camps de gespa, a una mitjana de mig milió d'euros cada u. En total, 32 milions d'euros gastats. El 10% d'eixe muntant, que és el percentatge que es considera que passaria a integrar la mossegada ascendix a 3,2 milions d'euros. 

De moment, la investigació judicial s'ha centrat en els plans de gespa artificial, encara que també s'ha arreplegat documentació sobre els plans led. 
Però en la Diputació, que ha estat a disposició de la Justícia des que el nou equip de govern va entrar el passat mes de juliol, estan a l'espera que la Fiscalia Anticorrupció i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil els requerisquen una nova col·laboració. Però esta vegada l'objectiu, o almenys això és el que esperen fonts de la nova corporació provincial, és l'àrea provincial de carreteres. Un departament que primer va portar Enrique Crespo com a diputat i vicepresident i, després de la seua dimissió per la seua implicació en el 'cas Emarsa' a principis de 2012, ho va continuar gestionant Isidro Prieto.