dilluns, 23 d’agost del 2010

Els experts adverteixen que perilla l´estat de benestar




La combinació entre un insuficient finançament i el desplome d'ingressos com a conseqüència de la crisi econòmica és una bomba de rellotgeria per als comptes públics de la Generalitat. Tan és així que, de no posar remei, podria posar en perill l'estat de benestar a la Comunitat Valenciana.
Açò és, la prestació de serveis bàsics com la sanitat o l'educació. És la preocupant conclusió de l'informe de la Comissió d'Experts independents nomenats pels grups parlamentaris de les Corts que està ja sobre la taula del despatx del vicepresident segon i conseller d'Economia, Gerardo Camps. El document, que l'Executiu ha analitzat detalladament per a rearmar-se de cara a l'exigència de més fons al Govern central, constata la infrafinanciació de la Comunitat, un problema que s'arrossega des de la transferència de competències i que al llarg dels anys cap Administració, ni la dirigida pel PP ni la dirigida pel PSOE, ha resolt.
En 2008, últim any d'aplicació de l'anomenat model Zaplana de finançament autonòmic aprovat amb Aznar, la C. Valenciana va veure com s'ampliava la bretxa en els fons per habitant respecte a la mitjana espanyola (excepte País Basc i Navarro, amb uns més avantatjosos règims forals). Els valencians van rebre 1.967 euros per habitant, 337 menys que la mitjana (2.304 euros), mentre que en 2007 la distància havia sigut de 282 euros, 2.411 enfront dels 2.693 euros del conjunt de les regions. El nou model, que va entrar en vigor en 2009, ha suposat una millora molt lleu i la Comunitat segueix en el furgó de cua.

El vicepresident i conseller d'Economia, Gerardo Camps, està esperant l'inici del curs polític en les Corts, a primers de setembre, per a lliurar a la Càmera l'informe en el curs d'un acte formal. Una resolució unànime dels grups, a proposta del *síndic de *Compromís, Enric Morera, compromet al Consell a dipositar el document i, a partir d'ací, negociar una posició valenciana comuna davant Madrid.

Procés fora de programa
El procés, amb tot, està fora de programa. Les comunitats amb pes polític van posar tota la carn a la foguera en el moment de la negociació del nou sistema de finançament autonòmic. No obstant això, el Consell no es va eixir del guió marcat per Gènova. Una vegada aprovat i signat per totes les autonomies el nou model l'Executiu de Camps va reactivar la Comissió d'Experts. Però les possibilitats de variar ara les regles de joc són bastant remotes.

Això sí, donaran munició als populars, en l'inici del curs polític més complicat per al president Francisco Camps, amb el cas Gürtel penjant sobre el seu cap, per a crear agenda política pròpia sobre la base dels greuges del Govern central a la Comunitat Valenciana. La qüestió econòmica donarà oxigen a Camps de cara al debat de política general, que el PP vol ajornar fins a finals de setembre, el dia 29

3 comentaris:

sergi ha dit...

expertos?. ningú millors que els treballadors d'aquest país per vore com desmatelen el "sistema de benestar": -Privtització sanitat: caiguda de la qualitat del servei. és qüestió de temps que tot el món haja de tenir per obligació una asegurança privada. 10 anys? -Privatització de l'educació pública: Els col.legis privats ara mateix ja reben mé sdiners que els públics. En poc de temps tindrem una diferència abismal entre la qualitat d'ensenyam,ent oferida al públic i al privat. Hui per hui, afortunadament l'ensenyament públic te un major nivell. -Acomiadament lliure: no rebrás cap indeminització per ser acomiadat del teu lloc de treball, i amés desapareixeran els contractes indefinits. etc,etc,etc

joan antoni ha dit...

S'haveu fixat: "la Comunitat es la que menos destina a servicios públicos". Aleshores, on destina els diners? O és que també ens vendran la moto de què la culpa la té Zapatero. És a dir que ell té la culpa de la visita del Papa, de la F1, de la copa Amèrica, dels sobrecosts de la Ciutat de les Arts, de la fallida de Terra Mítica, el Circuit Ricardo Tormo i Canal 9 i de les infrastructures innecessàries com tota la retaila de "Les Ciutats" de no sé que, de l'aeroport de Castelló. O ahí sí té competències aquests senyors governants del PP, que no miren pels seus votants i per la resta de ciutadans del País que diuen manen, però que millor diriem: se n'aprofiten. En fi, xiquets ja ho sabem, com el PSOE (mai PSPV) ni se l'espera ni en sabem res (i ara agafen i també voten amb el PP no al requisit lingüístic). Ens

Anònim ha dit...

ummmmmmmmmmmmm