dijous, 1 de desembre del 2011

Article d´opinió: "Sobre el conveni dels collidors"

Pareix mentira, però, si, des de fa ja prou de temps els collidors de taronja van de mal en pitjor. Doncs bé, d'ara endavant i després de la signatura en solitari d'UGT del nou conveni del sector que s'aplicarà els propers 4 anys serà de nota el desgavell i la desrregulació de les condicions de treball, cafè para todos, i ETT'S a mansalva. El balanç de l'anterior conveni no pot ser més negatiu. CC.OO. no el signarem, i aquesta vegada tampoc.

No és just, un conveni que sembla ser un acord leonino, és a dir, totes les condicions basculegen cap a una part. Més desprotecció, empitjora les condicions, augment de salari 0 i per davall de l'IPC, i estimula si cap mes el treball a destall.

No podem avançar per un lloc ( Equiparació del REASS al Regim General de la SS) i per un altre fer-ho tot pols. La poca valoració de la ma d'obra dels collidors a quedat palesa en el nou text. Quan s'adonen els treballadores i les treballadores del camp mitjançant la lectura de la lletra menuda del conveni els crits arribaran al cel. Si no teníem prou en el preu de la taronja, i la competència deslleial de les ETT'S, ara, una passa de rosca mes. No es just, les cooperatives plegades a les aspiracions més insolidaries i desrreguladores del sector privat, tot i sabent que molts collidors son a la vegada cooperativistes i treballadors, no es just.

L'estrategia competitiva amb altres països productors de cítrics no pot estar basada en la desrregulació laboral del nostre sector. La Unió Europea, i el Govern d'Espanya tenen l'obligació i les competències per a que aquest sector alce el cap i reviscole, ells son culpables de moltes de les situacions irregulars, i de caràcter il.legal que hui es donen al món de la taronja, i no els collidors.

La situació socio-económica i la taxa d'atur ens obliga a ser mes solidaris que mai, i s'ha perdut una bona oportunitat en aquest conveni laboral per a objectivament donar-li més valor al treballador del camp, a la figura contractual de fixe discontinuo i acotar la intervenció en el sector de les empreses de treball temporal, de tot açò, res hi ha. Es perden drets conquistats durant molts anys d'esforços dels homes i dones del camp. Pareix mentirà, però, si es veritat, tornem a formulacions laborals ja soterrades, els treballadors espanyols i valencians de la SAFOR mereixem més respecte, hui anar a collir s'ha convertit en un treball indecent, i no fa massa temps eixíem al carrer per a reivindicar 'trabajo decente', comencem per la nostra casa.
 
* Josep Antoni Carrascosa (Secretari General CCOO La Ribera-La Safor).