dilluns, 25 de març del 2013

L´incendi de Barx i Les Foies podia haver cremat més de 266 hectàrees







El Regidor del PSPV de Simat, Álvaro Almiñana, present a l´inici de l´incendi va criticar la falta de reforços oficials per a l´extinció ràpida del mateix, assegura que es demanaran responsabilitats a la Generalitat Valenciana per estos motius.

L´incendi iniciat ahir a Barx que va obligar a desallotjar dues urbanitzacions i una residència ha aconseguit ser estabilitzat després d'arrasar 266 hectàrees i el seu origen apunta a una negligència en haver-se trobat "restes de molts petards" en la zona on es van originar les flames. Un total de vuit brigades i quatre autobombes refrescaran durant aquesta nit la superfície cremada.

El foc, el primer d'aquestes dimensions declarat enguany,  d'aquestes característiques que es registra en la zona, en el massís del Montdúver, en l'última dècada. Els anteriors van ser en 2002, 2005 i 2006, aquest últim amb el resultat d'1.900 hectàrees de muntanya calcinades i que va originar la imprudència d'un jove de 22 anys per la crema d'uns papers en un contenidor.

El conseller valencià de Governació, Serafín Castellà, ha confirmat que les forces de seguretat de l'Estat investiguen l'aparició de "restes de molts petards" en la zona on es va iniciar l'incendi com a possible causa del foc, a l'espera de disposar de l'informe concloent, i ha manifestat que encara no s'ha produït cap detenció.

L'incendi es va declarar a les 17.37 hores d'ahir, i va obligar a l'evacuació, com a mesura preventiva, d'una urbanització d'habitatges i dels 168 residents del geriàtric Mondúber a Barx, que van ser traslladats a la Casa de Cultura d'aquest municipi i a la residència del Mediterrani a Benirredrà.

"Al principi no va haver-hi alarma perquè pensàvem que el foc no arribaria a la zona residencial de la Drova, però el vent va canviar i començàrem a espantar-nos", ha narrat a Efe l'alcaldessa de Barx, María Hernandis.

Va ser llavors quan es va decidir desallotjar la urbanització i el geriàtric, en el qual resideixen 168 persones, 70 d'ells malalts mentals que van ser traslladats a la casa de cultura municipal, i que aquest matí esperaven nerviosos el seu retorn a la residència.

En les tasques d'evacuació van participar també nombrosos veïns que es van oferir voluntaris per al trasllat dels residents en els seus vehicles particulars, assenyala Hernandis. Hores després, el vent va reavivar les flames i va originar una forta fumera que va portar a decidir, de matinada, el desallotjament d'una altra urbanització d'habitatges en La *Drova, la majoria segones residències, "per perill d'intoxicació", explica l'alcaldessa.

Un veí de la Drova, Kiro Cánovas, ha relatat que en el moment de l'inici de l'incendi no es trobava en el seu habitatge però va acudir alertat per un familiar. Cánovas lamenta que els mitjans aeris que van participar la vesprada d'ahir diumenge en les tasques d'extinció "es van retirar a les set de la vesprada, quan fins a les vuit hi havia llum i podien haver-hi seguit actuant". Segons ha informat el conseller de Governació, el foc no ha arribat a afectar a cap habitatge.

'Estabilitzat i sense flama'
L'incendi es troba "estabilitzat i sense flames" des de les 11.15 hores d'avui i l'evolució és "favorable", ha assegurat Castellà en la seua compareixença davant la premsa.

Els mitjans terrestres i aeris que treballen en la zona segellen el perímetre i refreden la superfície amb aigua i retardant per les condicions climatològiques, ja que aquesta nit s'espera vent de sud-est que demà dimarts podria tornar a ponent més fort amb ratxes d'entre 35 i 45 quilòmetres per hora. Castellà ha afegit que els evacuats de les urbanitzacions podran tornar als seus habitatges aquesta vesprada per a veure les seues propietats.

Les 168 persones desallotjades de la residència de la tercera edat Mondúber està previst que ho facen també al llarg d'aquesta vesprada i demà, ja que el seu trasllat és més complicat perquè en alguns casos es precisaran ambulàncies, ha indicat l'alcaldessa de Barx.