diumenge, 13 de juny del 2010

DOCU diumenges; CRONOLOGIA SENYORIAL DE LA BARONIA DE LA VALLDIGNA



Arribats a este punt, passem a elaborar un llistat dels abats del reial monestir de Santa Maria de la Valldigna durant el període 1298-1752.

Per a això estudiarem l’obra Història Cronològica dels Abats del Reial Monestir de N. Senyora de Valdigna, -editada l’any 2004 per la Fundació Jaume II el Just- que va escriure el monjo Fra Estevan Gil, i que ha arribat a les nostres mans gràcies a la còpia manuscrita que va realitzar de l’original l’any 1932 l’historiador de Simat de la Valldigna, Josep Toledo i Girau.

El seu esforç va valdre la pena, perquè l’original es va perdre, junt amb altres peces de gran valor, a l’incendi durant els primers mesos de la Guerra Civil del monestir de la Saïdia de València, que era on es custodiava.

Les quatre grans fases de la història de Valldigna, coincidixen amb l’existència de quatre grans grups d’abats que van regir els seus destins. D’esta manera, podem classificar-los com seguix:


ABATS PERPETUS (1290-1460)

Triats pels membres de la comunitat. Es mantenien en el càrrec fins a la seua mort.

ABATS COMENDATARIS (1460-1530)

Personatges influents del regne que reben el govern de l’abadia de mans del rei, amb el permís del papa.

ABATS TRIENNALS (1530-1617)

Triats pels membres de la comunitat. Es mantenien en el càrrec durant tres anys. Podien ser reelegits.

ABATS QUADRIENNALS (1617-1756)

Triats pels membres de la comunitat. Es mantenien en el càrrec durant quatre anys. Podien ser reelegits.

Nota. La transcripció del text d’Història Cronològica dels Abats del Reial Monestir de N. Senyora de Valdigna seguix, tant en els usos gràfics com en les errates, el text fixat per Toledo..