dijous, 18 de novembre del 2010

Els pressupostos per a l'esport evidencien el malvaratament en 'grans esdeveniments'




La Generalitat preveu destinar al Consell Valencià de l'Esport en 2011 pràcticament la mateixa quantitat que li costa el cànon anual per a realitzar a València una carrera de Fórmula 1, i dóna més al torneig de golf de Castelló que a tot l'esport federat de la Comunitat. Això sí, mentre el pressupost global es redueix notablement, la partida de personal només baixa un 3%.



"L'esport valencià comptarà amb 23 milions d'euros per a 2011, mentre Eccleston rebrà 15 milions sols per a ell en concepte del cànon de la Fórmula 1". La comparació, contundent, la llançava el síndic de Compromís Enric Morera dimarts passat, i per a realitzar-la tan sols necessitava comparar el muntant que té previst destinar el govern de Francisco Camps a l'apartat esportiu en els pressupostos del pròxim any, amb el que el Consell paga anualment a l'amo de la Fórmula 1 perquè la seua competició puga disputar-se —les despeses per dur-la a terme van a banda— a l'entorn del port València. No obstant això, fins i tot el líder del Bloc era benèvol, perquè si a eixos 23 milions se li resta el pressupost destinat a Circuit del Motor i Promoció Esportiva —empresa encarregada de gestionar el circuit Ricardo Tormo de Xest—, que supera els 8 milions, el resultant deixa en evidència que el govern de Camps destina pràcticament la mateixa quantitat a tot l'esport valencià que la que dirigeix a les butxaques del magnat britànic perquè porte la seua carrera a València, com es va comprometre amb ell en vespres de les últimes eleccions autonòmiques.

"El PP no fomenta que els valencians practiquem esport sinó que —en el cas de que pugem permetre'ns pagar a més una entrada— siguem mers espectadors de competicions de luxe" assegura la diputada socialista Jeannette Segarra, que recentment rebia la resposta a la seua pregunta parlamentària respecte al cost del torneig de golf Castelló Masters Costa Azahar. 1.700.000 euros, li responia el Consell, per cadascun dels tornejos ideats per Carlos Fabra i disputats durant els últims tres anys. Una xifra que venia a confirmar l'opinió de Segarra: solament el "gran esdeveniment" (sic) del torneig de golf rep més diners dels impostos dels valencians que el que (atenent als pressupostos del pròxim any) es pretén destinar a l'esport federat (1.314.00 €) repartit en 43 especialitats esportives.


El cost per la prova hípica semblaria desproporcionat, però Camps ho justificava assegurant que la seua celebració va tenir una audiència de 348 milions de persones. Una mentida rotunda.

I no és l'única comparació odiosa. També el Consell responia, a través de Gerardo Camps, a la pregunta d'Enric Morera referent al cost del Global Champions Tour 2010, l'elitista però mediàticament nul·la prova hípica que es va disputar enguany per segona vegada en el vell llit del riu Túria. 328.250 € va ser la part abonada pel Consell per a la disputa de la prova; més del doble de la partida que la Generalitat destinarà als Jocs Esportius (158.000 €) amb què es promociona l'esport escolar entre els xicotets de la Comunitat i en els quals el passat any van participar xavals de 144 localitats ("encara no han ingressat els 200.000 € pressupostats per a este curs el passat any", assegura la diputada socialista). El cost per la prova hípica semblaria desproporcionat, però Camps ho justificava assegurant que la seua celebració va tenir una audiència de 348 milions de persones. Una mentida rotunda, tenint en compte que l'espectacle esportiu més seguit del passat any al món —la final de la Champions League, no una competició hípica— solament va tenir una audiència de 206 milions.

Baixa tot, menys els sous
La veritat és que la situació de fallida en què estan sumides les arques públiques valencianes ha afectat tots els pressupostos que el Consell pretén aprovar per al pròxim any, i la part destinada a esports no escapa a aquesta retallada. Dels 26 milions pressupostats el passat curs per al Consell Valencià de l'Esport, es va a passar als poc més de 15 del present; pràcticament la meitat. No obstant això, no totes les partides es veuen afectades per igual. I és que, mentre les inversions reals pràcticament desapareixen (disminueixen un 96%), la compra de béns es retalla dràsticament (un 68% menys) o es redueixen substancialment les transferències als ajuntaments (quasi un 31% menys), el pressupost per a personal roman pràcticament intacte (sols baixa un 3%), per la qual cosa els empleats del Consell no percebran que travessem una època de vaques flaques.

Els pressupostos previstos en matèria esportiva contenen, a més, nombrosos aspectes cridaners. Al marge dels 8 milions destinats exclusivament a la deficitària empresa pública Circuit del Motor (que acumula pèrdues de 12 milions d'euros), la partida del Centre d'Especialització Esportiva de Xest, únic a la Comunitat i amb les instal·lacions en no massa bones condicions, es manté congelada; les ajudes per a la realització de competicions esportives en pobles es redueixen a tan sol 100.000 € (van ser 8 vegades majors en anteriors pressupostos); i les ajudes a clubs també es redueixen pràcticament al milió d'euros. Encara que, potser, l'altre punt més cridaner es veja en la part destinada a la construcció i modernització d'instal·lacions, segons la qual Dénia, Ibi, Alcoi, Xàtiva, La Nucia (totes governades pel PP) i Silla (pel PSOE) tenen pressupostat 1.570.000 € en este concepte. Tota la resta de localitats de la Comunitat hauran de repartir-se, entre totes, el milió escàs restant per a tal efecte.

Res per a la capitalitat europea de l'esport
Com a curiositat, cal assenyalar que este diari no ha sabut trobar cap partida en la part del projecte de pressupostos destinada a esport per a donar suport a València com a Capital Europea de l'Esport el pròxim 2011. Esta aparent falta de suport per part del Consell se sumaria a la del mateix ajuntament de la ciutat, ja que atenent la denúncia realitzada pel grup municipal socialista en el consistori, el pressupost de la Fundació Esportiva Municipal aprovat esta setmana per al pròxim any no preveu la realització de cap nova activitat malgrat la capitalitat, però sí dispararà el pressupost publicitari per a anunciar-la. La regidora Mercedes Caballero, que va votar en contra de l'aprovació dels comptes, va apuntar que els pressupostos preveuen per a 2011 unes despeses en publicitat de 209.000 euros, la qual cosa va qualificar com un "desmesurat" increment respecte als 6.000 euros de despesa publicitària contemplada per a l'exercici 2010. "Estos comptes demostren que l'únic interès del Partit Popular per l'esport és la propaganda i el possible rèdit electoral, mentre menysprea l'esport de base i popular" assegurava Caballero dels pressupostos municipals. I els de la Comunitat, des d'un punt de vista global, semblen confirmar-ho