dimarts, 15 de novembre del 2011

A la fi sí tindrem ‘debats’ a Canal 9

Els 11 segons de Compromís i els 27 d’EU, finalment s’han convertit en 13 minuts. Eixe serà el temps que ambdós grups tindran en els tres debats que arrancaran aquesta mateixa nit a Canal 9. Així ho decidí ahir el Consell d’Administració de RTVV malgrat el vot en contra del PSPV, que continua rebutjant la celebració d’aquest debats a quatre en considerar-lo un “antidebat”.

Encara que no tots els grups gaudiran del mateix temps per explicar el seu programa durant els tres debats a Canal 9, la decisió d’ahir del Consell d’Administració de RTVV ha reordenat la distribució del temps i ha disminuït la desigualtat de condicions amb què arrancaran els debats. D’aquesta manera, Compromís-Equo i EU-Els Verds comptaran amb 13 minuts d’intervenció mentre que el PSPV amb 16 i el PP amb 19 minuts.

En aquest cas, les negociacions de la trobada no s’han centrat en el decorat del plató, ni en les cadires on seuran els candidats, ni tampoc en quin serà l’ordre d’intervenció. Les negociacions s’han concentrat en aconseguir que els partits minoritàries tinguen segons suficients per poder dir la seua. D’aquesta manera, els polèmics 11 segons que Compromís tenia adjudicats inicialment, així com els 27 d’EUPV, han quedat superats. El nou repartiment de minuts respon als criteris imposats per la Junta Electoral per tal d’adequar les intervencions dels partits als resultats electorals obtinguts en 2008. Pel que fa al moderador dels debats, serà Xavier Carrau, periodista proper al PP que dirigeix el programa matinal ‘Bon dia, Comunitat Valenciana” i que en repetides ocasions ha estat criticat per haver censurat opinions contràries al govern popular. De fet, el mateix Carrau dirigí el debat de les passades eleccions autonòmiques que evidencià una rigidesa extrema en un debat en què no es podia debatre.

Però no tots estan d’acord en les condicions del debat. El PSPV, ha votat de nou en contra d’aquest debat a quatre. Però segons el portaveu socialista en la Comisión de Control a RTVV, Josep Moreno, el problema “mai ha sigut una qüestió de temps”. “Sempre hem defensat uns debats en igualtat de condicions, entre tots i legals, i per tant la proposta de Fabra i Jaraba sobre els 11 segons eren una gran mentida”, ha declarat Moreno. A més, ha criticat que el que es realitzarà a Canal 9 serà un “antidebat”, “un multi-míting, que incomprensiblement, només ha comptat amb l'oposició del partit socialista”.

Amb aquestes declaracions el PSPV ha intentant fer front a la pluja de crítiques que han rebut als últims dies després d’oposar-se, en dos ocasions, a un debat a quatre. Però les seues justificacions no han convençut a tots. En aquest sentit, el representant d’EUPV en el Consell d’Administració de RTVV, Guillermo Sampedro, ha assegurat que no entén el posicionament del PSPV. “Pareix que tinga por d'escoltar les propostes dels altres. La seua proposta reiterada i obsessiva perquè hi haguera un debat bipartidista, resulta inacceptable”, ha assenyalat Sampedro. Per això, Compromís i EU han demanat al PSPV que no recórrega la decisió del Consell, ja que si ho fera, bloquejaria la celebració dels debats per falta de temps per resoldre el recurs.
Tres debats, tres rondes i quatre candidats

Finalment, els quatre caps de cartell de Castelló, València i Alacant tindran una cita televisiva al llarg d tota la setmana per intentar arreplegar els vots dels indecisos o per convéncer el seu electorat. Avui, serà el torn dels candidats de Castelló, dimecres serà el moments dels d’Alacant i dijous debatran els caps de llista de València.

Pel que fa a l’estructura dels debats, aquests tindran tres rondes de 15 minuts i 40 segons i una última de 14 minuts per a conclusions. La nova distribució del temps detalla que en les tres primeres rondes, tots els candidats tindran dues intervencions que s'ajustaran a la següent durada: una primera intervenció en la qual EU i Compromís-Equo tindran 2:20 minuts cadascun, el PSOE 2:30 i el PP 2:40. En la segona intervenció de rèpliques, EU i Compromís comptaran amb 1:20 minuts, el PSPV 1:30, i el PP 1:40 minuts. Finalment, en l’última ronda de conclusions, EU i Compromís disposaran de dos minuts, el PSPV de quatre i el PP de sis.