dissabte, 5 de setembre del 2015

COLLIDORS: Joan Baldoví al Congrés dels Diputats.



Ahir, en el Congrés, es va discutir una proposició per acabar amb la situació d'explotació que patixen els nostres collidors. Els valencians de soca-rel i els nous valencians.
Les màfies, amb connivència amb les ETTs i alguns magatzems, estan sotmetent els collidors a situacions que, de vegades, fiten l'esclavatge.
Els cobren per facilitar-los les tisores, els cabassos. Els descompten diners per cada caixò en concepte de comissió. Els cobren el desplaçament. Els cobren per aconseguir-los la faena. Putegen els treballadors d'ací perquè es cansen, abandonen i aixì poder llogar immigrants, més fàcils d'explotar.
Els immigrants, amb poca formació, la gent desesperada per fer algun jornal, són el caldo de cultiu propici perquè alguns se n'aprofiten per explotar, un any darrere d'altre, la gent més vulnerable.
A sobre, les multes que posa la inspecció de treball sovint acaben en no res. Hi ha el cas d'una empresa (de les grans) que li posaren una multa de 180.000€ i que, després de diversos recursos, acabà pagant-ne només 600.
Mentre a estes empeses els isca més barat pagar una ridícula sanció que complir la llei i els drets dels treballadors, seguiran rient-se de tot.
Hi ha solucions. Si hi ha voluntat. El PP, però, no en té, i per això ahir va votar en contra, aduint que tot funciona com cal.
1. Un increment dels mitjans de la inspecció.
2. Que les sancions siguen superiors als beneficis d'infringir la llei.
3. Més implicació de les forces i cossos de seguretat de l'estat.
4. La prohibició que les ETTs puguen actuar en el camp.
Són quatre mesures senzilles, sense a penes cost econòmic, que podrien suposar un augment de la recaptació en aflorar molta contractació en negre. Però sobretot, suposarien tornar la dignitat a les persones, als nostres collidors.