dijous, 30 de setembre del 2010

La vaga incideix en la indústria de la Safor enfront de l'escàs suport del funcionariat



El seguiment de la vaga d'ahir a la Safor va ser desigual en incidència i va tenir especial repercussió en la indústria i comerços. Encara així, només les grans empreses van arribar a paralitzar la seua producció com el cas de Dulcesol i Crem. Les Pimes, per contra, no van veure en la convocatòria dels sindicats un motiu per a parar. La patronal de la Safor, amb Rafael Juan al capdavant, assegurava que el seguiment era poc destacable en l'empreses. La presidenta de l'Associació d'Empresaris de la Safor, Antonia Estrugo, corroborava les declaracions de Juan.

Els sindicats, per contra, van assegurar que el seguiment havia sigut un èxit en la indústria.


No deien el mateix dels funcionaris. En l'Ajuntament de Gandia només el 15% no va ser a treballar i en tots els col·legis públics de la ciutat van faltar a classe 50 professors.

Molts edificis públics es van trobar en el matí d'ahir els panys segellats amb silicona per a impedir l'accés dels treballadors. Els grups de piquets informatius van estar des de primera hora d'ahir mobilitzats per la ciutat. Situacions tibants es van viure en Carrefour on els piquets impedien el pas als clients que anaven a fer la compra.


Els punts on més piquets es van concentrar des de primera hora del matí han sigut Cartonajes Unió, Taulers Faus i Carrefour. També s'han detectat importants concentracions d'activistes en les portes de l'ajuntament, l'hospital, empreses de transport públic, de recollida de brosses i superfícies comercials.


El petit comerç i el sector hosteler van recolzar en menor mesura la vaga, encara que molts comerços del centre històric de Gandia van romandre tancats durant tota la jornada d'ahir.


El regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Gandia, Vicent Mascarell, va dir que durant tot el dia hi havia hagut «normalitat en un context de vaga».


El regidor socialista va indicar que des de primera hora s'ha garantit «el dret al treball i el dret a vaga». Els incidents, segons el parer de Mascarell, van ser «pocs i localitzats» i no va haver-hi necessitat de reforçar la presència policial. Això sí, el tràfic es va reduir considerablement.

El secretari comarcal d'UGT, Raúl Roselló, va manifestar que el suport a la vaga en la comarca és del 90% i que en els polígons industrials ha sigut del 100%, amb el que la producció industrial en la comarca ha sigut zero al no acudir els empleats als seus llocs de treball. «L'ambient de la jornada ha sigut de diumenge. La gent passejant pel carrer i comprant en el petit comerç», va argumentar.


No obstant això, alguns treballadors consultats ahir per aquest periòdic van assegurar que en moltes empreses del polígon Alcodar les portes i els reixats estaven tancats , però «la gent estava treballant dins». Roselló va agregar que en l'obra pública el seguiment ha sigut «extraordinari» malgrat les fortes pressions per part de la patronal. Segons UGT, en el sector industrial el suport ha sigut del 70%.


Des de CC.OO, el seu responsable, Josep Carrascosa va indicar ahir que la funció dels piquets «democràtica i constitucional» ha sigut «esplèndida». Segons les dades que va aportar, de més de 80.000 persones que resideixen a la Safor, més del 80% ha secundat la vaga.


El sector serveis, segons Carrascosa, ha tingut un suport de més del 50%. En Sanitat, l'atenció *ambulatoria ha tingut un 50%.


El Bloc va secundar i va recolzar la vaga i va criticar que el govern local no la recolzara.