dimecres, 8 de setembre del 2010

Lamentable, tot el terme forestal arrasat per la dispersió dels mitjans anti-incendis a altres llocs.





L'incendi presumiblement provocat en la muntanya del Toro, a Simat de la Valldigna, havia cremat a última hora d'ahir diversos centenars d'hectàrees de muntanya baixa i arbrat i s'havia unit al que, des de Rafelguaraf, avançava cap a la localitat de la Safor.

Les brigades contra incendis es van mantenir durant tot el dia treballant per a evitar que les flames aconseguiren el casc urbà de Simat més pròxim a la muntanya, però la necessitat de desviar efectius als altres focus actius a la Comunitat Valenciana va impedir un control eficaç de les flames, que es van reavivar poc abans del vespre.

Al foc de Simat de la Valldigna, va acudir un SAMU que va atendre a un bomber de 47 anys, amb una contusió en el dors, i a un brigada forestal de 43 anys, amb una contusió en la cama i que van continuar treballant després de ser atesos.

Anit els propietaris de diversos xalets havien rebut instruccions perquè no els ocuparen davant el risc que el foc arribara a la zona. També va estar en perill la residència de la tercera edat. Les flames es van quedar a amb prou faenes 300 metres i durant diverses hores es va estar pendent d'una possible evacuació. Al tancament d'aquesta edició el foc en el Bou ja havia passat al terme municipal de Barx, i les dotacions terrestres tractaven d'evitar que s'hagueren de desallotjar alguns habitatges. La Guàrdia Civil ja havia previst un dispositiu per a, en cas de risc, dur a terme les evacuacions.

La immensa columna de fum podia ser albirada des de la platja de Gandia, és a dir, a diversos quilòmetres, generant l'alarma entre veïns de molts municipis de la Safor que pensaven que les muntanyes de la seua al voltant també estaven cremant.

Luis, un veí de Simat, va explicar ahir a Levante-EMV que el foc estava a quinze metres de la seua finca. «Estic intentant apagar el foc amb els mitjans que tinc perquè no afecten als tarongers, al degoteig i als gossos», al mateix temps que es negava a abandonar el seu habitatge. La Guàrdia Civil va haver d'obligar-li a abandonar el lloc.

L'alcaldessa de Simat, Agustina Brines, es va mostrar «molt preocupada» per si el canvi en l'adreça del vent avivara les flames «i pogueren afectar al poble». Més crític va estar el regidor de Medi ambient de Simat, Joan Serra, qui va lamentar que els mitjans aeris «feren una parada tècnica de dues hores, just quan estava controlat l'incendi, i açò ha fet que es complique molt més».

Serra va qualificar la situació ahir de «molt complicada» perquè el poble «està envoltat per les flames» i va titllar de «descoordinació» i «indefensió» que els mitjans aeris abandonaren Simat per a cobrir altres incendis.