dijous, 2 de setembre del 2010

Les bandes consideren insuficient la proposta del Consell i mantenen la manifestació



El temor del PP a les bandes ha fet que recule en les seues pretensions de delmar-los l’assignació als pressupostos, i que intente un pacte per evitar mobilitzacions. El problema, que no hi ha ni un euro a les arques públiques.

S.P. 02 setembre 2010


El PP té por de les Bandes. L'arrelament en la societat, la proximitat de les eleccions i la preocupació de molts ajuntaments popularistes perquè els esclate una crisi al seu municipi, ha fet que Francisco Camps, ja amb prou problemes judicials, haja posat fins a quatre interlocutors davant este col·lectiu per abordar l'escandalós retall de pressupost que obligarà a tancar desenes d'escoles de música. Però el problema no és la persona, sinó que la Generalitat està totalment arruïnada pel gran endeutament i la baixada d'ingressos.

Doncs dimarts li tocava a Serafín Castellano, després d’haver-hi passat Font de Mora (Educació), Trini Miró (Cultura) i Blasco (Solidaritat). El conseller que s'ocupa de la prevenció d'incendis i de la policia autonòmica és ara qui parla amb les bandes de música. Però sembla que encara no acaba de convéncer-les. Així, la junta directiva de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) va considerar "insuficient" la proposta d'acord per al finançament del col·lectiu oferida per Castellano en la reunió del dimarts, perquè "no resol els problemes que tenen plantejats les societats musicals i les seues escoles de música".

Així, malgrat que valoren l'esforç de Castellano, creuen que l'oferta no assegura "unes condicions dignes" per la qual cosa, segons ha sabut l'Informatiu, mantenen en peu la manifestació convocada per al proper 17 d'octubre a València, a la qual podrien acudir desenes de milers de persones si tenim en compte les xifres de la música a la Comunitat, 200.000 socis, 40.000 músics i 60.000 alumnes de les escoles de música. I això a un polític li fa molta por.

El dia 13 del mes que ve, Castellano tindrà una nova ocasió per a frenar esta manifestació però s'haurà d'estirar en el pressupost, i diners no n’hi ha.
Almeria també va indicar que "les societats musicals representen un patrimoni cultural que defineix la identitat dels valencians, alguna cosa que mai hauria d'oblidar un govern que eficient". La junta directiva va acordar a última hora de dimarts l’elaboració d'una nova proposta de futur per a les societats musicals, que es lliurarà a Serafín Castellano en els propers dies, i que serà una "reformulació" de la ja plantejada el passat mes de març després de la reunió que la Federació va mantenir amb Rafael Blasco, portaveu del grup parlamentari popularista i conseller de Solidaritat i Ciutadania.


La quantitat total destinada a les societats musicals en 2010 va quedar en 2,6 milions

"La proposta que realitzàrem al març ja ajornava fins a 2014 de forma notable les nostres demandes per a 2010 a fi d’adequar-nos a la situació de crisi en la qual estem immersos. No podem plantejar una nova rebaixa de la rebaixa, perquè ens devem al col·lectiu que representem i no podem defraudar les seues expectatives. Això sí, reelaborarem el plantejament i donarem alternatives per facilitar l'acord", va subratllar Almeria.

Al novembre de 2009, la Federació va presentar al grup parlamentari popularista unes esmenes als pressupostos de 2010 en les quals proposava dotar les partides vinculades a les societats musicals i les seues escoles de música amb 15.750.000 euros, davant dels menys de tres milions i mig que contemplava l'esborrany dels comptes de la Generalitat; les esmenes van ser rebutjades.

El passat mes de març, després de la reunió amb Rafael Blasco, la Federació va rebaixar les pretensions inicials fins als 8,1 milions d'euros, tot ajornant la resta fins a 2014. El Consell no va respondre a aquesta nova oferta, i en el mes de maig va aplicar una retallada addicional al pressupost destinat a les escoles de música de quasi un milió d'euros, la qual cosa deixava la quantitat destinada a aquests centres un 55% per sota de la rebuda en 2009. La quantitat total destinada a les societats musicals en 2010 va quedar en 2,6 milions, denuncien les bandes.

Per la seua banda el diputat del grup parlamentari Compromís, Josep Maria Pañella, va criticar l’actitud del govern del PP de no acceptar les peticions, ja rebaixades al màxim, de la Societats Musicals per a la seua subsistència. Pañella va assegurar que “és vergonyós que des del govern valencià no es reconeguen les necessitats de les Societats Musicals i se’ls negue un finançament tan ajustat com el que reclamen”.