dimarts, 25 de gener del 2011

El preu de la taronja cau un 50% en un mes i arriba a 1,5 euros l'arrova a la Safor




Els agricultors de la Safor estan travessant moments crítics. Els propietaris dels camps han de vendre la taronja a un preu un 50% inferior del que ho feien fa poc més d'un mes: tres euros. Els factors d'aquest descens dels preus són varis. D'una banda prevalen les gelades que han assotat diversos punts de la Safor en els últims mesos, i per una altra, l'excés de cítrics en el mercat procedents.

La campanya va començar amb uns preus que no eren «bons» però que es mantenien en els termes d'altres anys, com va explicar el responsable de l'Associació Valenciana d'Agricultors de la Safor (AVA), Vicent Faro.
«Es pagaven tres euros, però ara s'estan comprant arroves per només 1,5 euros». Segons Faro les gelades han fet molt dany. La primera d'elles va tenir lloc «poc abans de nadal i la segona fa poc més de 15 dies», ara amb el descens de les temperatures d'aquest cap de setmana el sector viu les seues hores més baixes.

«S'han danyat molts camps i els propietaris han hagut de vendre el seu producte a qualsevol preu amb l'única fi que es portaren la fruita de les seues parcel·les». La zona més afectada pel mal temps i les gelades ha sigut Marxuquera. Allí molts propietaris han hagut de vendre les seues fruites «pel que siga» només perquè li la portaren.

Davant açò, la resta de productors s'han vist obligats a reduir el preu dels seus cítrics: «S'està pagant l'arrova de clemenvilla a 1,5 euros quan fa uns mesos estava a tres o quatre euros». Segons Faro, és la llei de l'oferta i la demanda: «No hi ha preus, el que compra és el que paga i el que posa els preus i com pot triar diu quant paga». Però no totes les varietats estan en la mateixa situació. Faro va afegir que la afurer s'està pagant entre els 8 i 10 euros l'arrova, però va recordar que aquesta espècie compta amb un certificat. La navel, per la seua banda, s'està comprant a dos euros l'arrova, un preu molt per sota del que es pagava fa uns mesos.

D'altra banda, els agricultors també estan patint els robatoris del seu producte. Faro va relatar que en els últims mesos augmenten les sostracions de taronges dels horts per part de gent que les ven a algun tipus de negoci per 1,5 euros el calaix. Per tant el fred i els robatoris fan malbé la campanya, va dir Faro.

El responsable de AVA no va poder donar dades de quantes arroves es poden haver perdut en la comarca o quin pugues haver sigut l'impacte econòmic a la Safor per aquests delictes. Qui sí va relatar els danys patits per uns lladres va ser Alberto Ciscar, veí d'Oliva: «M'han robat dues vegades enguany, i va ser quasi seguides». L'agricultor va afirmar que va denunciar davant les autoritats els fets però que no ha aconseguit gens: «Trauen més benefici aquests malfactors robant 20 o 30 calaixos de taronges en un dia que una persona conreant el seu hort durant tot un any.