dilluns, 3 de gener del 2011

El Festivern dóna la benvinguda a l'any nou




Després d'un any de parada, el mític festival va tornar el 31 de desembre per a celebrar l'arribada de 2011. Orxata Sound System, Obrint Pas, La Troba Kung-fú i altres grups van actuar per a més de dos milers de persones al recinte de la Fira de Gandia.

Ser d'un país tan anòmal en certs aspectes també té coses bones. El fet que la música en valencià no compte amb cap mena de suport institucional li atorga un caire popular i allunyat de les exigències de la gran indústria, i això fa que els concerts en directe cobren una especial rellevància. Potser per això aquesta és terra de xicotets festivals, que al llarg de l'any marquen el calendari de molts joves valencians. L'estiu és l'època en què més proliferen, però en les estacions més gelades també n'hi ha de programats. El mes de desembre té lloc una de les cites més importants: el Festivern. Des de fa sis anys (amb el parèntesi de 2009), aquest festival que se celebra la nit de cap d'any permet oblidar-se de la roba de mudar, la música de radiofórmula i els preus estratosfèrics per donar la benvinguda a l'any nou amb música en directe i amb les sabatilles brutes de terra. I això sempre cal agrair-ho.


Ser d'un país tan anòmal en certs aspectes també té coses bones. El Festivern n'és una.

Després d'alguns problemes amb l'ajuntament de Sagunt, que va denegar a última hora la cessió del pavelló municipal a l'organització del Festivern, l'edició d'enguany es traslladava a Gandia per refugiar-se dins la carpa de la Fira. La jornada començava prompte: a partir de les set de la vesprada, mentre molta gent encara feia cua per a arreplegar la polsereta a la taquilla, a l'escenari ja actuaven els grups de hip hop Ender i Rapsodes, amb un públic reduït format pels que hi havien arribat més d'hora. Unes quantes hores més tard, amb la majoria d'entrades ja arreplegades i havent fet un descans per sopar, Tashkenti s'encarregaven d'obrir els concerts de la nit. Mentre el públic anava omplint a poc a poc la carpa, la banda d'Ontinyent, guanyadora del concurs organitzat a través de Facebook, amenitzava amb els seus ritmes llatins el compte enrere fins l'arribada de la mitjanit.

Rebre l'any nou amb dos homes disfressats de conill fent les campanades amb un bombo (i d'aquella manera...) és una d'eixes coses impagables que difícilment es poden viure a cap altre lloc en una nit com la de cap d'any. La música de capçalera d'Star Wars i la percussió dels Batukem Tukada donaven així la benvinguda al 2011 a Gandia, amb el recinte ja ple de gent i tot a punt per a la celebració. Encetaven l'any damunt l'escenari els Benimaclet Klub Ska (BKS), amants del reggae i els ritmes jamaicans en la seua vessant més clàssica, envoltats de bons col•laboradors com alguns membres de La Raíz. La nit continuava amb La Troba Kung-fú, festius i rumberos com sempre, que van encertar el repertori amb temes com 'Volant' o 'Calor calor', quan l'ambient caldejat dins la carpa ja no tenia res a veure amb el fred que feia a fora.

Arribava el torn dels incombustibles Obrint Pas, amb un directe potent en el qual van repassar les seues cançons més mítiques, i acabaven la ronda de concerts els Orxata Sound System, sempre reservats per a última hora, que després de la seua espectacular actuació van deixar escoltar al públic 'Violència', un dels nous temes que acaben de gravar. La nit estava ja prou avançada i la terra en els pantalons arribava fins els genolls, però encara quedava energia per donar i vendre. Els punxadiscos DJ Pasqu, DJ Chola i Plan B van aguantar els ànims amunt fins les set del matí, quan tancava la paradeta i els assistents anaven abandonant el recinte. Ja s'ha dit al principi: ser d'un país tan anòmal en certs aspectes també té coses bones. El Festivern n'és una.