dijous, 27 de juny del 2013

Dia de l´orgull gai (Article d´opinió d´Anna Company).

El dia internacional de l’Orgull LGTB, també conegut com Dia de l’Orgull Gai, es celebra el dia 28 de juny, amb una sèrie d’esdeveniments que els col·lectius d’homosexuals celebren de forma pública per instar la intolerància de tots els seus col·lectius (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals).

Aquest dia es celebren activitats commemoratives on s’exhibeix, entre altres símbols, la bandera de l’Orgull Gai amb els colors de l’arc iris de Sant Martí. Aquest actes commemoren els fets ocorreguts el dia 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGTB va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn, situat al bohemi barri de Greenwich Village. La comunitat LGTB s'hi va oposar i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament.

El 28 de juny de 1969 marca l’inici de l'activisme homosexual. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTB, tant als Estats Units com a altres països.

La noció bàsica de l’Orgull Gai és que cap persona ha d’avergonyir-se del que és, siga quina siga la seua orientació sexual. En les celebracions d’aquest dia solen donar cabuda a activitats que excedeixen l’àmbit festiu, cultural, de debat,  d’oci i cultura amb també moltes reivindicacions socials i polítiques, que identifiquen a tots els participants.

En els últims anys, ha anat guanyant força aquest moviment social, convertint-se en un instrument de pressió política als governs a favor dels col·lectius homosexuals. Els partits d’esquerra han arribat a assumir les demandes gais com a pròpies. Al nostre país son moltes les ciutats que podem destacar per la seua participació en aquests actes.

Madrid, amb el seu famós barri de Chueca, és una d’estes. Chueca és un barri situat al centre de Madrid, conegut pel barri gai de la ciutat. En aquest barri podem trobar restaurants, sex-shops, cafés, bars, tendes de roba, pubs nocturns, i altres, enfocats a un públic majoritàriament homosexual.

Barcelona és una altra ciutat que destacaria per la seua participació en aquest moviment. Des de l’any 2009 es celebra a Barcelona el Pride Barcelona, una marxa festiva que va provocar una divisió dins del món LGBT fent que hi hagen dues manifestacions, una el dia 27 de juny i altra el dia 28.

Al País Valencià destaca una manifestació anual que rep el nom de “Gai Pride Valencia”. També es troba el col·lectiu LAMBDA. Aquest grup ha decidit que al 2013 siga l’any de la diversitat sexual i de gènere en la joventut, amb el lema Joves sense armari.

Un any més s’acosta la celebració del Dia de l’Orgull Gai, i com cada any, les esmentades ciutats i moltes altres celebraran la data omplint de color, diversió i oci els seus carrers.

Anna Company (COMPROMÍS-BLOC).