dimarts, 5 d’octubre del 2010

El mig milió d’aturats deixa en evidència el Pla Confiança de Camps




Amb competències en matèria d'ocupació, el Consell de Francisco Camps és incapaç de demostrar que pot oferir una línia diferent a la del govern central, que fins i tot n’empitjora el resultats. Això sí, anuncia en els seus mitjans afins que ha creat 30.000 llocs de treball. La realitat, només a setembre, és que 5.000 valencians més engreixen les llistes de l’atur (un de cada quatre valencians està aturat).


La retòrica té estes coses; que si tens un interlocutor vàlid i mínimament hàbil, pot tirar els teus arguments pel terra. No obstant això, a Ferraz semblen no tenir una persona d'estes característiques, perquè en este cas, des de fa anys, cada atac del PP titllant Zapatero de ser el president de l'atur, podria haver sigut resposta des de la seu del PSOE traient al president Francisco Camps a la palestra.

I és que si José Luis Rodríguez Zapatero és el president dels 4 milions d'aturats, el seu homòleg valencià seria el del mig milió; si el primer ha triplicat el nombre dels aturats amb què es va trobar a l’arribada al govern el segon ho ha quadruplicat. El fet és que si per a les dades espanyoles els valencians no computaren, la xifra global d'aturats es veuria sensiblement suavitzada.

És un fet que es repeteix des de l'estiu de 2007, en plena Copa de l’Amèrica, quan el nombre d'aturats va començar a pujar a la Comunitat, mentre seguia a la baixa en la resta de l'Estat. Els defectes del sistema econòmic i empresarial espanyol encara no feien mossa en la resta de l’Estat, però sí en les nostres terres, on l'artificial model de prosperitat que ha deixat en evidència la debilitat del país, era el principal suport de l'economia.

I ara, més de tres anys després, el panorama no ha canviat. Les xifres oferides ahir pel Ministeri de Treball (pdf) tornaven a situar el nombre de persones sense ocupació a la Comunitat Valenciana per sobre dels 500.000 aturats (502.237), i van assenyalar la nostra autonomia com la segona que més aturats va aportar al total (5.505), solament per darrere d'Andalusia. Ambdós comunitats serien, prenent les dades anuals, les que més aturats han sumat en l'últim any, 74.115 l'andalusa, 42.513 la valenciana. Sense dubte, una incòmoda referència la de l'Andalusia, sempre assenyalada pels conservadors en allò relatiu a ocupació.

Però, malgrat la cruesa d’estes dades, 100% objectives i demostrables, la política del Consell de Camps ha sigut respondre amb propaganda, repetida constantment per seus mitjans afins, encapçalats per Canal 9. Així, mentre ahir es revelava una pujada de l’atur en més de 5.000 persones, el que suposa un 24% de la població activa sense treball, a la televisió pública valenciana es parlava del Pla Confiança. Sense cap tipus de vergonya apuntaven que “gràcies a esta inversió pública” s’havien pogut crear i mantindre fins a 30.000 llocs de treball. Sens dubte, unes dades difícils de demostrar si s’analitza l’Enquesta de Població Activa.

Però a més a més, i sense cap rubor, el president Camps ha arribat a anunciar públicament que des que dirigix els destins dels valencians ha creat 500.000 llocs de treball. Concretament, el mateix nombre de gent que es troba en l’actualitat a l’atur. Menteix Camps de manera escandalosa o si no fóra per ell a la Comunitat estaríem parlant d’un 50% de desocupació? Millor ni plantejar-se la pregunta.


El president Camps ha arribat a anunciar públicament que des que dirigix els destins dels valencians ha creat 500.000 llocs de treball

Per això, estos números tornen a deixar en evidència la incapacitat del Consell dirigit pel PP per a plantejar una alternativa d'ocupació -una matèria en la qual té assignades moltes competències- a la que ofereix el PSOE des del govern central. Mentrestant, la reforma laboral estatal aprovada en agost per uns, amb el beneplàcit dels altres, seguix, com es preveia, sense oferir cap millora als ciutadans per a l'obtenció d'ocupació; tampoc a la Comunitat Valenciana es perceben les desenes de milers de llocs de treball que segons paraules del president Camps, genera la seua "política de grans esdeveniments". Més aviat al contrari, des que va prendre les regnes de l'autonomia, la desocupació creix en les nostres terres a una velocitat més alta que en la resta de l'Estat.

Després de conéixer estes dades d’atur, la portaveu d’EUPV i diputada a Les Corts, Marga Sanz, va reclamar al president del Consell que elabore “d’immediat un pla de xoc contra l’atur. És obvi que la situació ho mereix, per tant considerem imprescindible que este govern destine tots els esforços necessaris per a lluitar contra les esgarrifoses xifres de desocupació, i que cree un gabinet específic que estudie les mesures que posar en marxa per reduir les dades d’atur al País Valencià”.

Per la seua banda, segons el parer de CCOO PV, estes xifres “tenen molt a veure amb el model productiu del País Valencià, que segueix vigent i per tant condemnant-nos a situacions de creixement d’atur”. “Tampoc la reforma laboral aprovada servix per reduir les xifres de la desocupació i generar ocupació, ni tampoc les retallades pressupostàries. Al contrari, estes polítiques tendixen a empitjorar l'espectre laboral, com es pot comprovar. Tampoc es trenca amb la dualitat del mercat de treball, quan se segueix abusant de la contractació eventual, ja que dels 123.772 contractes registrats solament un 10% han estat indefinits, enfront d'un 11% de setembre de 2009”, van explicar des de la central sindical.

Per part seua, des d’UGT-PV van alertar que “els increments de temporalitat en l'ocupació en el mes de setembre evidencien que la reforma laboral imposada pel Govern no ataca la temporalitat, el més greu problema estructural que corroeix el mercat laboral espanyol i valencià”, sinó que, com el sindicat va denunciar repetides vegades, “la reforma laboral consolida la temporalitat, ja que afavorix la contractació per obra i servici i no modifica l'estructura productiva”.