dilluns, 11 d’octubre del 2010

Les forces d'esquerra reivindiquen la festa del poble valencià

Ángel Luna (PSPV-PSOE), Marga Sanz (EUPV) i Enrinc Morera (Compromís) reflexionen sobre la jornada que celebra l'entrada de Jaume I a la ciutat de València, l'inici de la història del poble valencià. El PP en el Consell no va respondre a la invitació d'este mitjà per aportar el seu punt de vista.

Recuperem la Dignitat Valenciana
Enric Morera Català
Síndic de Compromís i secretari general del BLOC

El 9 d’Octubre és una data històrica per al Poble Valencià i el d’enguany, el de 2010, ha de ser una data de reflexió perquè ens juguem moltes coses. Tal dia com hui, les valencianes i els valencians commemorem, per una banda, el Dia dels Enamorats Valencians i, per l’altra, el Dia de l’Amor a la nostra Pàtria, que és el dia en que Jaume I entrava en la ciutat de València, la capital del Regne i es posava a caminar un nou estat en l’Occident.

D’aquells temps, podem parlar de conquesta o de reconquesta. En estos temps també ens cal parlar de conquesta i de reconquesta. Cal que les valencianes i els valencians reconquerim per les vies democràtiques les institucions valencianes, en perill per molts casos de corrupció. Cal una regeneració de la democràcia, cal una participació activa de la societat valenciana i cal fer-ho des d’una perspectiva valenciana i valencianista perquè no es continúe destrossant la nostra identitat com a poble com ho estan fent de seguit eixos partits que tenen la seu central a Madrid.

L’orgull de ser valencianes i valencians passa per tindre orgull per la nostra història, per la nostra cultura, per la nostra llengua... i també passa perquè quan anem per fora de les nostres fronteres no ens recordem que som la terra del Gürtel, del Brugal, de Fabra i d’altres casos i personatges que ens han posat al punt de mira com una terra de corrupció. Afortunadament, no tots som iguals ni fem el mateix.

L’orgull de ser valencianes i valencians també passa per reconquerir la confiança en el potencial del nostre poble, un poble dinàmic, honrat, treballador, emprenedor i que sempre ha triomfat en tot allò que s’ha proposat. En els darrers anys, els governs de dreta han basat el creixement i la riquesa del nostre poble en un model productiu de l’especulació i la rajola i de tots és ben sabut com ha acabat la història. Per això, el 9 d’Octubre és un dia per a fer memòria i vore que hem estat un poble de savis, d’artesans, d’agricultors, d’artistes... i tota eixa herència l’hem de recuperar per a tornar a l’avantguarda d’Europa i això sols serà possible amb una Generalitat que siga valenciana i valencianista, que invertisca en la gent honrada i treballadora de la nostra terra i no en multimilionaris o buscafortunes que han vingut ací atrets per uns mals governs que cremen els diners públics com si en una perpètua festa privada estigueren.

Jaume I va ser un rei savi i preocupat pel seu poble. Va posar fre a la noblesa que abusava del poble pla. Igual que el rei fundador de la Pàtria, cal frenar a eixos polítics que es comporten com a nobles del segle XII i es gasten els diners de tots com si foren d’ells. Seguint l’esperit de Jaume I i del Regne foral, cal vetllar pels més desprotegits, pels joves, pels estudiants, pels majors, pels dependents i cal recuperar eixe esperit valencià noble i just del qual reneguen els actuals governants valencians. Nosaltres hui, reafirmem eixe compromís amb el poble valencià i fem senyera de la recuperació d’eixa dignitat.


'Nada que celebrar en la Comunitat Valenciana'
Ángel Luna
Portaveu del PSPV a Les Corts

El año pasado cuando los periodistas me pidieron mi valoración del 9 d'Octubre, mantuve que no había nada que celebrar en la Comunitat Valenciana. Un año después, lamentablemente, la situación real de nuestra comunidad sigue dejando muy poco espacio para la celebración.

El presente y el futuro más próximos de la Comunitat nos preocupa a los socialistas valencianos debido a la flagrante ausencia de un Consell que ha renunciado a gobernar y que ha apostado, sin ningún tipo de rubor, por el victimismo contra el Gobierno de España como único eje de acción política con el objetivo de invisibilizar a la oposición y tapar sus vergüenzas como gobierno autonómico fallido.

Además, el agravamiento de indicadores económicos y sociales, como el elevado paro que ha dejado más de medio millón de valencianos sin trabajo, la colosal deuda pública, la pérdida de influencia del sistema financiero de la Comunitat, el débil sistema educativo y la apuesta por la banalidad y la fugacidad de los grandes eventos como motor de la economía valenciana, dificultan la salida de la crisis y, lo que es más importante, nos alejan de la vía del progreso.

Mucho que reivindicar
Los distintos gobiernos del PP han hipotecado nuestro futuro. Y ha llegado el momento de afrontar el futuro con responsabilidad, seriedad y rigor. Por estas razones, desde el PSPV-PSOE instamos a la sociedad valenciana a plantear este 9 d’Octubre desde un prisma reivindicativo en lugar de festivo. La sociedad valenciana debe tomar conciencia de nuestra situación real lejos de los machacones mensajes triunfalistas y victimistas que inundan la práctica totalidad de medios de comunicación de la Comunitat Valenciana, en especial de los medios de comunicación públicos que dependen de la la Generalitat.

Los jóvenes, la gente mayor, los empresarios, los emprendedores, los profesores, los trabajadores de la sanidad pública, los padres y madres, las mujeres trabajadoras, los dependientes, los investigadores, los alumnos, entre otros colectivos de la Comunitat Valenciana, viven otra realidad de la actual Comunitat Valenciana de la que hace gala el presidente Camps. Una realidad agravada por la lamentable situación de las instituciones públicas que nos representan. Devolver las instituciones públicas a la ciudadanía es nuestra máxima reivindicación en un día como el 9 d’Octubre porque los socialistas valencianos estamos convencidos de que es la única manera de mejorar la calidad de vida de los valencianos y garantizar un futuro que por el momento se nos escapa.

--------------

'Reivindicar el 9 d’octubre'
Marga Sanz
Coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià i portaveu a Les Corts


En el discurs delirant de Francisco Camps, entre la carassa histèrica i la paraula rància, roman la realitat inventada del PP, aquella que reivindica un 9 d’octubre fals, amb cavalcada, cornetes i estendards de focs d’artificis caríssims. Els valencians i valencianes assistim perplexos a les maneres de Camps de celebrar el 9 d’octubre, absolutament atònits.

Ens preguntem quanta vergonya cap en allò d’alçar la bandera de la valenciania, mentre sota les mans de Font de Mora estan les línies en la nostra llengua retallades als col·legis, els milers d’alumnes que no poder cursar els seus estudis en valencià o el seu ínfim ús a Canal 9.

No podem més que sorprendre’ns de la gosadia de les declaracions del “Molt Honorable” quan s’ompli la boca sobre la seua defensa de la cultura dels valencians i valencianes, però és incapaç de gestionar-la justament, d’escoltar als nostres autors, productors, actors, músics...

A quins nivells d’atreviment arriba aquest govern del PP quan es presenta, a través de oratòries que fan olor a naftalina, com la salvaguarda del benestar dels valencians i valencianes! Quin benestar?: el dels assistents a la hípica i la vela, o el dels pacients massificats als hospitals; el dels alumnes de les universitats privades, o el dels dependents, malalts mentals, el de les víctimes de l’accident de Metro, el dels docents públics... el benestar de qui? Perquè per al PP la bandera del 9 d’octubre no s’enlaira igual per a tots.

Quina descaradura escoltar-los parlar sobre la protecció als valencians i valencianes! Es nota, es nota molt en l’explotació voraç del territori, en la desídia cap a la inversió productiva, en la nul·la preocupació que senten cap al mig milió d’aturats que hi ha al País Valencià.

Ni Camps ni el PP defensen res de la nostra terra. Sols els seus propis interessos, allunyats de tota realitat. Front això, la gent d’esquerres que estimem el nostre País eixirem al carrer el 9 d’octubre Pels Drets Nacionals i Socials que ens volen negar.

--------------