dimecres, 16 de març del 2011

Fukushima continua amb els nivells de radiació fora de control






La central nuclear de Fukushima continua fora de control després dels accidents que han patit els seus reactors en les últimes hores i que han elevat els seus nivells de radioactivitat. De fet, la intensa radiació ha impedit aquest dimecres que els helicòpters militars enviats pel Govern per abocar aigua sobre el reactor número 3 poguessin complir la seva missió, segons ha informat l'agència Kiodo citant responsables del Ministeri de Defensa nipó. Les autoritats japoneses temen que el reactor número 3 hagi alliberat a l'atmosfera un núvol de vapor radioactiu. La gravetat d'aquesta fuga encara està per determinar i depèn dels danys que hagi patit el vas del reactor.


Els helicòpters estan a l'espera de tornar a intentar aquesta operació, que permetria refredar el nucli d'aquest reactor. Els responsables de l'operació ja havien advertit que abocar aigua des de l'aire era una operació delicada, ja que l'helicòpter no pot estar gaire temps sobre el reactor a causa de l'elevada radioactivitat i hi ha de tirar l'aigua passant diverses vegades per sobre.

A les tasques de refrigeració dels reactors s'hi dediquen intensament els 50 operaris que, malgrat el risc de radiació, continuen a la planta. Els treballadors han estat evacuats a primera hora d'aquest dimecres per unes hores després que l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó detectés un sobtat augment dels nivells de radiació. Les autoritats creuen que les emissions poden procedir dels reactors números 2 i 3 de la planta. El reactor número 4 ha patit aquest dimecres un incendi i del reactor número 3 ha començat a sortir vapor, segons ha confirmat l'agència de seguretat nipona, que tem que els danys en els reactors 1, 2 i 3 derivin en una fusió parcial del seu nucli.

Risc de fusió parcial

A primera hora d'aquest dimecres, el nivell d'ionització ha arribat a superar breument a la planta els 10 mil·lisievert a l'hora. L'alt nivell de radiació ha obligat els treballadors a aturar per unes hores les tasques de refrigeració dels reactors, encara que a les 06.30 hora espanyola, quan els nivells han baixat, els operaris han tornat a la planta. El portaveu del Govern japonès, Yukio Edano, ha anunciat que el Govern ha autoritzat elevar a 250 mil·lisievert el límit per als empleats de Fukushima per la situació d'emergència nuclear per la crisi nuclear. La mesura, aprovada pels ministeris de Sanitat i Treball, permet als operaris tornar a les tasques de refrigeració dels reactors avariats, encara que no se sap si això suposarà un impacte sobre la seva salut.


Edano ha reconegut que part de l'estructura que protegeix el reactor número 3 pot haver quedat danyada i pot estar emetent un alt nivell de radiació. D'aquest reactor han sortit aquest matí columnes de fum blanc, que, segons Edano, és vapor procedent de la piscina on s'emmagatzemen barres de combustible atòmic ja utilitzades. Dilluns, aquest reactor ja va patir una explosió d'hidrogen que ha incrementat les possibilitats que es produeixi una fusió parcial del seu nucli. Si això passés, es produiria una emissió de noves partícules radioactives a l'atmosfera.

No només s'agreugen els problemes en el reactor 3. L'empresa operadora de la central, Tòquio Electric Power (TEPCO), ha informat que les barres de combustible atòmic dels reactors 1 i 2 han quedat danyades en un 70% i en un 33% respectivament. La companyia tem que aquests danys hagin provocat també una fusió parcial del nucli d'aquests reactors, cosa que incrementa el risc de noves radiacions.

TEPCO ha fet públiques unes imatges de l'edifici del reactor número 4 en les quals es veu que una gran porció de la paret exterior ha caigut. En el quart pis hi ha un forat de vuit metres de diàmetre i es pot veure l'interior a través de l'esvoranc, causat dimarts per un altre foc. A més, continua baixant el nivell de l'aigua en el reactor 5, apagat igual que el 6 però en el qual també hi ha problemes.

Avaria en el sistema de mesurament

La incertesa que envolta els nivells de radiació s'ha incrementat després de saber-se que un sistema informàtic utilitzat per mesurar la propagació de la radioactivitat al voltant de la central de Fukushima ha deixat de funcionar aquest dimecres, segons ha informat l'Agència de Seguretat Nuclear nipona, que no s'atreveix a aventurar quan tornarà a estar operatiu l'equip. L'agència no compta que el sistema torni a funcionar al cent per cent, ja que molts dels punts de mesurament no funcionen per culpa dels talls d'energia.

El sistema SPEEDI prediu el patró de propagació de les substàncies radioactives en cas de fuga. Per a això es basa en mesuraments realitzats en diverses localitzacions, en els vents i en altres condicions meteorològiques. Aquestes estimacions són les que utilitzen l'agència i el Ministeri d'Indústria per redactar els plans d'evacuació de residents.

Sense perill més enllà del perímetre de 20 quilòmetres

Malgrat aquest preocupant panorama, el Govern ha assegurat que el nivell actual de radiació més enllà del perímetre de 20 quilòmetres al voltant de la central nuclear, i que ha ja estat totalment evacuat, no suposa "un risc immediat per a la salut". El ministre portaveu, Yukio Edano, ha assenyalat que el nivell de radioactivitat en el perímetre d'entre els 20 i 30 quilòmetres de Fukishama, on s'ha demanat als residents que es quedin a casa amb les finestres tancades, no comporta efectes perjudicials directes.