dimecres, 9 de març del 2011

La nostra realitat, al crematori ELS DILLUNS A LES 22:00 A CANAL+

Pepe Sancho, protagonista de "Crematorio", la sèrie sobre la corrupció a les costes valencianes.


La sèrie de Canal+ Crematorio, dirigida per Jorge Sánchez Cabezudo i amb Pepe Sancho al capdavant del repartiment oferix un retrat de la corrupció pròxim a nosaltres, amb el litoral valencià com a escenari.

Després de veure The Wire, un assistix a la consumació d’una veritat que pot paréixer gratuïta i fins i tot banal, però que, quan es desenvolupa amb tota la seua cruesa davant dels nostres ulls, resulta aterridora. Ho va dir Enric González en un reportatge sobre la sèrie per al canal TNT: “La corrupció està a tot arreu”. Vaja, que ens ho diguen a nosaltres, habitants d’este feliç tros de terra, fèrtil en construccions grotesques que arrasen el paisatge alhora que omplin les butxaques d’uns quants; fèrtil també en la generació de politicastres de mig pèl, mediocres guarnits, eficaços en la seua labor de provocar nàusea i desassossec.

Quan un s’acostuma a veure en les portades dels periòdics tota la desfilada de gürtels, és fàcil anhelar la figura del vilà que ens oferixen obres mestres com la d'HBO, en les què es mostren com a sers plens de cantons, duplicitats i clarobscurs, personalitats contradictòries amb què es pot arribar a empatitzar. Per això resultava difícil, a pesar que ací de corrupció en sabem una estona, imaginar una ficció en què els vilans no foren una caricatura a l’estil Torrente, tan casposos i plens de podridura.

A 'Crematorio' trobem eixe malvat de ment fosca, al mateix temps odiós i carismàtic, que només pot existir en la ficció. La nova sèrie de Canal + -que ja es va llançar a produir sèries amb ‘Qué fue de Jorge Sanz?’ de David Trueba- se servix d’un personatge que és la corrupció feta carn: Rubén Bertomeu, interpretat per Pepe Sancho. Un arquitecte, constructor i promotor, omnipotent en la cuina de la societat i podrit de diners. La història arrenca amb un nou projecte de Rubén, el Costa Blau, que consistix a arrasar tot el que fins ara havia existit en la seua localitat, Misent, i alçar el seu imperi de rajola. El mateix Sancho definix el seu personatge: “En un dels capítols té una frase molt reveladora, diu: ‘… construiré una urbanització de 500 hectàrees, amb 3 quilòmetres de costa. Donarà treball a molta gent i pel camí alguns s’emportaran la seua part.’ Per descomptat, ell s’endurà la major. No estic dient que siga un sant, sinó que és un de tants”.

En la trama estaran presents mafiosos russos, regidors d'urbanisme, advocats... el repartiment habitual. I les dones. Són la seua família. Ací, la figura de la seua filla Silvia -Alicia Borrachero- destaca per damunt de totes. Plena de contradiccions perquè assistix i, en certa manera resistix, a l’afonament al què son pare està portant la família.

El guió de la sèrie és una adaptació de la novel·la del mateix nom de Rafael Chirbes, Premi Nacional de la Crítica en 2008, encara que l’autor de l’obra es desmarca del que es veurà a la pantalla, en la què, com desvela en una entrevista en El País es deriva a un to de thriller policíac que la novel·la no té. Caldrà veure si la sèrie oferix el retrat profund que pretenia l’obra en què s’inspira, la qual va més enllà de les martingales de quatre poderosos. “Jo volia explicar quina és l’Espanya que deixa la generació que va tindre l’esperança de canviar el país. Volia fer un repàs a la meua generació i a mi mateix. La novel·la és un poc un recompte del meu propi fracàs i alhora del fracàs de la meua generació”.

Dirigida per Jorge Sánchez Cabezudo (La noche de los girasoles), Crematorio és el reflex de les nostres pròpies cendres, del món en descomposició del qual som espectadors quotidians. Set capítols per davant per a veure les misèries de qui genera misèries. Un personatge que sembla massa complex per a assemblar-se als que veiem en els periòdics.

La Generalitat va subvencionar el rodatge amb 400.000€

Paradoxalment, la Generalitat Valenciana, a través de l'IVAC, va subvencionar l'any passat el rodatge de 'Crematorio' amb 397.830,97€, segons va informar ahir el diari El Mundo. Tot i que el motiu oficial per haver-li'n donat l'ajuda va estar els llocs de treball que es crearien a la 'Ciudad de la Luz' d'Alacant, a on es va rodar, aquesta ajuda no deixa de contrastar amb els impagaments que un altre ens depenent de la Generalitat, Radiotelevisió Valenciana, porta acumulats envers els seus proveïdors, també del sector audiovisual, i que estan suposant igualment la pèrdua de llocs de treball, per exemple, al gremi dels actors de doblatge.