dissabte, 19 de març del 2011

L'Estat prorroga la vida de la central Cofrents enmig del desastre japonés



Miguel Sebastián va anunciar ahir que la vespra de l'accident del terratrèmol de Japó es va concedir una prórroga de deu anys a la central valenciana, l'activitat original de la qual acabava ara. Ni el govern autonòmic ni el PSPV manifesten estar en contra de la mesura.

Per descomptat, el mínim que es pot atribuir als òrgans competents en matèria energètica nuclear a Espanya és el do de l'oportunitat. Perquè si fa poc menys d'un mes era el Consell de Seguretat Nuclear el que llançava un informe que garantia la seguretat de la central nuclear de Cofrents tan sols l'endemà que quinze activistes de Greenpeace entraren en ella sense dir ase ni bèstia (encara sort que no eren terroristes), ahir era el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, el que anunciava que, casualment, havia sigut el passat 10 de març, la vespra del terratrèmol de Japó, quan el seu ministeri havia concedit la pròrroga de deu anys a l'activitat de la central nuclear de Cofrents que demanaven els seus propietaris.

Ahir, assegurava que ara es revisaran les condicions sota les quals es va atorgar, per a vore si són necessàries mesures complementàries de seguretat, però no eren poques la veus que es lamentaven per una situació que creuen irreversible. No obstant açò, cap provenia del govern autonòmic, que preferia guardar silenci per a no opinar en contra dels dictàmens i interessos del Partit Popular nacional. El mateix passava en el PSPV, el líder del qual i candidat a la Generalitat, Jorge Alarte, responia a les preguntes sobre la seua postura amb respostes ambigües. "Cal ser prudents" apuntava sobre un assumpte "delicat" que —opinava— "cal tractar amb cautela".

Gens ambigus respecte a la seua postura eren en canvi en Compromís. El seu portaveu en les Corts Valencianes, Enric Morera, assenyalava en un comunicat que, amb la decisió, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, "ha tornat a enganyar als progressistes valencians, incompleix el programa electoral i ens situa en un escenari d'incertesa i d'insostenibilitat energètica". De la mateixa manera, el diputat d'EU en les Corts, Lluís Torró, afirmava que la pròrroga és "una autèntica bogeria que ha de tirar-se arrere".

Concentració hui dijous a València
Davant de tot este destrellat, als ciutadans que rebutgen l'energia nuclear, solament els queda una opció abans del pas per les urnes, i és la manifestació dels seus desitjos en el carrer. És per eixe el motiu pel que més d'una desena d'organitzacions —entre les quals es troben Acció Ecologista-Agró, Acció Pel Clima, Greenpeace, Ecologistes En Acció-PV, Intersindical Valenciana, Salvem Mijares o Xúquer Viu— han convocat una mobilització urgent per a la jornada de hui.

"La magnitud de la catàstrofe esdevinguda al Japó, afegida a la situació actual de la central nuclear de Cofrents, que està pendent de renovació de la llicència d'explotació, ens han dut a convocar de manera urgent una mobilització contra l’energia nuclear, en record de les víctimes i en solidaritat amb la població afectada", apunten els convocants de la Plataforma Tanquem Cofrents al seu comunicat. La cita serà avui a les 19:30 en la Plaça del Temple; davant de la seu de Delegació del Govern.