dimecres, 20 de juliol del 2011

Escàndol polític valencià: Camps cedeix davant Rajoy i es declararà culpable al cas Gürtel




El president, forçat per Gènova, està disposat a assumir la culpa per a esquivar el judici i governar amb antecedents penals - Trillo es va reunir en secret amb el cap del Consell per a convèncer-ho - El PP contacta amb el TSJCV per a garantir la viabilitat de la maniobra.


«Tinc una ganes boges, boges d'explicar-me. A ningú he dec res, ni ningú em deu gens perquè no hi ha gens de res». Els desitjos del president Francisco Camps, expressats en les Corts el 30 d'abril de 2009, de defensar la seua innocència en seu judicial davant l'acusació que la trama Gürtel li va regalar vestits i altres peces de vestir —per valor de 14.000 euros— s'han baratat en reconeixement de culpabilitat. Camps està disposat a cedir a les pressions de Mariano Rajoy i tot apunta al fet que ahir va acceptar pagar la multa màxima —la que demana l'acusació popular, el PSPV, 49.500 euros— amb la finalitat d'esquivar la vista per un delicte de suborn passiu impropi en la causa dels vestits per la qual, amb tota probabilitat, anava a ser jutjat a la tardor per un tribunal popular. L'abonament comporta l'assumpció dels fets —açò és, la comissió d'un delicte— i, encara que el PP vestisca la decisió en llaures a l'estabilitat de la C. Valenciana i per a no danyar al partit, el reconeixement que Camps va mentir a la Corts. El cap del Consell s'hauria convençut per fi, després de les pressions de Madrid i part del PP valencià, que pagar és políticament la millor opció per al partit a nivell nacional encara que segueix obstinat en la seua innocència.

No obstant açò, el «molt honorable» sap que quedarà amb antecedents penals. Serà així el primer president autonòmic en el càrrec condemnat. La direcció nacional va exercir sobre Camps una pressió asfixiant, amb l'amenaça de retirar-li el suport si no prenia la decisió que permet posar fi al procediment, una exigència de Gènova perquè aquest cas no erosione la campanya de Rajoy a les generals. Máxime, tenint en compte que les previsions eren que el judici se celebre a l'octubre-novembre, en les dates en les quals és possible que hi haja eleccions, si s'avancen.

Des que el divendres es va fer públic l'acte del jutge Flors que ordena l'obertura de judici contra Camps, el exnúmero dos del PPCV Ricardo Costa, el exvicepresidente del Consell Víctor Campos i el exjefe de gabinet de Turisme Rafael Betoret, la calma absoluta en el PP —ni Rajoy ni la direcció nacional es van pronunciar sobre la situació del cap del Consell, sense agenda oficial des de llavors— amagava la tempesta de pressions perquè el titular de la Generalitat fera el que més convé a Gènova, encara que ell quede políticament molt afeblit. La nova posició de Camps trenca amb tota la línia argumental que ha mantingut en els més de dos anys en què ha durat el procés, en els quals ha sostingut que es va pagar els seus vestits. Les pressions van ser a punt de quallar el dilluns a la vesprada, però bé perquè Camps va mantenir el pols, bé perquè calia lligar l'eixida amb el TSJCV i amb la resta d'implicats, no va arribar a tancar-se llavors.

Per a assegurar-se d'açò, ahir va viatjar a València, enviat per Rajoy, el coordinador de Justícia del PP, Federico Trillo. Aquest es va reunir en secret amb Camps i amb el president de les Corts, Juan Cotino, per a examinar els diferents escenaris en cas d'una sentència de conformitat i, en tot cas, assegurar-se que el cap del Consell feia el necessari per a parar el procés, açò és, assumir la culpa i pagar. En contacte amb els assistents o bé físicament va estar el conseller de Justícia, Jorge Cabré, qui va fer de pont amb magistrats del TSJCV per a negociar les condicions de la conformitat. En concret, per a obtenir garanties en aspectes com que, encara que no és la norma general, es traurà del cas a Camps encara que algun dels acusats —en aquest cas, Costa— no accepte la culpa o que el jutge no faça comparèixer personalment al cap del Consell per a ratificar la conformitat, amb el que no s'evitaria una nova foto davant els jutjats.

Qüestió de confiança
Amb tot, les pressions a Camps no li han vingut només de Gènova. L'alcaldessa de València, Rita Barberá, ha confessat en privat la seua contrarietat davant el fet que un president de la Generalitat arribara a asseure's en la banqueta, alguna cosa que políticament no veia acceptable. Per açò Barberá, que va fer una encesa defensa de Camps, és dels quals pensen que ha d'actuar per a evitar aqueixa foto. El president de la Diputació de València, Alfonso Rus, és de la mateixa opinió.

En els cinc dies des que es va difondre l'acte el que ha quedat clar és que a Gènova no li importa la precària situació en què deixa a Camps. Tan és així que una de les opcions que van arribar a barrejar-se és la que aquest deixara temporalment la presidència, delegant en la vicepresidenta Paula Sánchez de León per a recuperar després el càrrec si el tribunal ho absolia. No obstant açò, fonts de Gènova citades per Efe consideraven ahir aquesta hipòtesi de dimissió o delegació «quasi descartada».

Per a intentar convèncer a Camps, Gènova li va donar garanties que, una vegada fora del procés o tancat aquest i amb les vacances d'estiu per davant, mediàticament l'assumpte és reconducible. Entre les opcions barrejades s'apuntava la possibilitat que el president se sotmeta a una qüestió de confiança en les Corts per a reafirmar-ho en la presidència. Fins i tot es parlava de la possibilitat que el cap del Consell encarregue tot seguit una enquesta per a mesurar si segueix rebent el suport majoritari dels valencians: si fos així, el president iniciaria al setembre el pròxim curs polític amb «una exhibició de suport popular». Amb tot, dirigents del PP no ocultaven el seu temor que aquesta siga la història d'una dimissió en dues etapes, ja que, malgrat els missatges de Gènova va a ser molt complicat que Rajoy mantinga un discurs enfront del PSOE en qüestions com el cas Faisà quan apuntala a un president amb antecedents penals.

Camps reprèn avui l'agenda
Ahir, fonts del PP asseguraven que l'eixida no solament tenia el vistiplau del TSJ sinó també del PSPV, que hauria acceptat rebaixar la multa. No obstant açò, l'executiva socialista va emetre una nota en la qual va assegurar que «ni ara ni mai transaccionarem o negociarem per a afavorir que eludisquen les seues responsabilitats o, si escau, es reduïsquen les penes d'els qui hagueren comès o confessen haver comès delictes de corrupció». Açò és, que no rebaixaran un euro.

De moment, el president reprendrà avui la seua agenda. Camps té previst assistir a les 12 hores a l'acte de commemoració de la instal·lació del comptador intel·ligent número 90.000 d'Iberdrola, que se celebrarà en el saló del plens de l'Ajuntament de Castelló. A les 10.30 hi ha ple de les Corts sobre el Corredor Mediterrani però no se sap si Camps acudirà al no tenir agenda oficial.de la maniobra