dimecres, 11 de gener de 2012

Fatalisme en els passadissos de RTVV

Canal 9 reserva els somriures per als objectius de les càmeres.

L'endemà passat de l'anunci de l'ERO en RTVV, el clima que es respira en les instal·lacions de l'ens públic a Burjassot és molt particular. "No és por" coincideixen els treballadors que han parlat per a l'Informatiu, sinó una sensació més propera a la desolació allò que flota en l'ambient davant una situació que els empleats majoritàriament ja donen per feta i contra la qual, ara per ara no sembla que molts vagen a presentar batalla.

"La gent està espantada i és una situació generalitzada", afirma un periodista de RTVV en conversa amb l'Informatiu. Com la resta dels seus companys que va parlar ahir amb nosaltres, no vol que citem el seu nom precisament ara, quan l'espasa de Dàmocles planeja sobre el coll de quasi tres quartes parts de la plantilla de l'ens. Però parla. Com la major part dels treballadors des de dilluns. "Els rumors han pres Burjassot", comenta una jove companya, que descriu com s'ha estés en els treballadors un estat d'ànim de desolació.
"D'una banda, els que treballen saben que se n'aniran al carrer, amb l'agreujant de com està la situació del periodisme ací fora. Però tampoc estan molt millor molts dels que hi han entrat amb padrins, perquè saben que, amb les seues aptituds, tampoc trobaran treball lluny de Canal9", matisa irònicament. I és que la notícia de l'engegada del procés per a l'aplicació d'un ERO en RTVV ha sigut un dur colp per als treballadors, fins al punt que, segons apunten alguns d'ells, la sensació és de fatalisme, que està tot perdut.

"És que tot l'assumpte és escandalós. Ahir publicava l'ABC que l'ERO deixarà solament 487 empleats. Ni 486, ni 485: 487. No és que ho tinguen ja tot planejat, sinó que han tret fins els decimals" apuntava el treballador, que alhora denunciava com, malgrat açò, s'anunciara la contractació per 190.000 euros (que incloent-hi l'IVA en seran molts més) d'una empresa de "liquidadors" per a realitzar-ho: "No tenim a cap tècnic ací per a açò? I per a què fa falta si ja estan els números fets?".
"De treballadors, no en sobren"Però el fatalisme no camina sol. Al costat, segons ens descriuen, també viatja la decepció per un final que es preveia des de fa temps i que ningú va voler remeiar: "Quant temps fa que la sindicatura de comptes demana la realització d'un pla de viabilitat i no s'ha fet? Ara, els que han causat açò volen erigir-se com els salvadors apuntant que sobren 1.300 treballadors, la qual cosa no és certa. Però si ho fóra, el més just no seria que foren els responsables de sobredimensionar la plantilla els qui es tiraren tiraren al carrer?.On caldria manar-los és directament a presó".
I és que, encara que el Consell haja posat el focus del dèficit de l'ens en els treballadors, a estos els costa molt poc recordar com la radiotelevisió valenciana ha servit per a finançar indirectament als principals equips de futbol valencians o maquillar els comptes de molts dels esdeveniments deficitaris promoguts per la Generalitat. "La gent se sorprendria, però el més al·lucinant és que estem sota mínims", assenyala una redactora, que no dubta a parlar-nos de molts programes de producció pròpia realitzats per equips de dos o tres periodistes. Una altra companya més veterana, insisteix en el mateix: "Ara hi ha taules buides en les quals fa una dècada ens assèiem dues persones que compartíem un ordinador".
On està llavors la plantilla sobredimensionada? "Fins fa setmanes, et puc dir que en riscos laborals hi havia set o huit persones, encara que sense ordinador. Gent d'eixa sí que en sobra", apunta la redactora. Un treballador veterà es mostra més taxatiu: "En els últims deu anys, el 98% dels nous empleats no ha accedit al seu lloc per capacitació. Totes les contractacions tenen una explicació, per lleugera que siga". No obstant açò, ell també hi insisteix, "el problema no és el nombre, sinó el producte". I com ens afigen des d'Intersindical per a tancar el tema, les xifres que s'ofereixen comparant el personal de l'ens amb el d'altres televisions condueixen a equívocs: "Les plantilles de televisions com a Antena3 o Telecinco són menors sí, però es deu al fet que subcontracten amb altres empreses del mateix grup —com a Atlas, que fa els informatius per a Telecinco— que tenen centenars o milers de treballadors. La comparativa és evidentment malintencionada".
Però el focus està posat en els treballadors, i com reaccionen estos? Ara per ara, al marge de la rumorologia i l'ànsia per saber les últimes novetats, no es percep agitació de revolta. Però des de fonts sindicals no es veu amb mals ulls el clima. "Ara és el moment de preguntar i d'informar-se'n, però naturalment no anem a quedar-nos de braços plegats". En principi, per a hui el comité d'empresa ha programat una concentració a les 18 hores davant la seu del Consell d'Administració de l'ens, que es reuneix a les 19 hores; i planeja per a esta setmana la realització d'una assemblea de treballadors en la qual acordar les següents accions. "Serà la primera de moltes, perquè açò es perllongarà fins a l'estiu" ens assenyalen les mateixes fonts, que no perden l'optimisme, encoratjades també pel gir a l'esquerra en el comité després de les recents eleccions sindicals.
I amb optimisme o sense, no són els únics que no tiraran la tovallola. "Pretenen desmoralitzar-nos, però no cal perdre l'esperança" ens diu un dels treballadors, abans d'afegir que, "encara que no ens fiquem els 1.300 d'acord", alguna cosa s'hi pot fer. "Si 400 ens mobilitzem d'alguna manera nova, podem fer molt soroll i molt de mal", conclou. I segurament tindran més audiència que la meitat de programació de l'ens.2 comentaris:

Anònim ha dit...

per als enxufats els diria:
-el que facil ve facil sen va valents/es.
per als periodistes "profecionals"que l'unic que an fet a segut servir com un gos al seu amo,en la unica convicciò personal de cobrar a fi de mes i que no falle:
-CRIA CUERVOS...

Anònim ha dit...

sabeu qui es gonzalez pons,periodistets de canal bou