dissabte, 11 d’octubre del 2014

La retirada del "Xiquet de Simat", per Xavier Alberola.

Tenencio Miñana, el "Xiquet de Simat", un dels millors Pilotaris de la història.

CONEIXEU COM VA SER LA RETIRADA DEL XIQUET DE SIMAT COM A JUGADOR?
 
Fa uns dies me la va contar de primera mà Rovellet. Tenenci Miñana era un jove de Simat nascut a finals del segle XIX. Un dia el Nel de Murla el va vore jugar una partida de festes i el va incitar a que marxara a València per jugar com a professional. A la mare de Tenenci no li feia gràcia la proposta per la "mala fama" del trinquet. Un bon dia va agafar el tren i se'n va anar cap a la capital. 

El trinqueter de Pelaio no el coneixia i no li donava partides. Un bon dia va apareixer el Nel de Murla i li va dir al trinqueter: "el xiquet eixe de Simat i jò contra 3 triats". A partir d'aquell dia El Nel, de rest i el Xiquet de miger van fer un tándem pràcticament invencible. El Xiquet de Simat portava a València una vida "de película" i coneixia i dominava tota l'hampa.
 
Un bon dia estava jugant quan es va adonar que li faltava il.lusió i estiguent la partida en 30, es va llevar els guants i li va dir al marxador: Jo ja no jugue més, agarra tots els paperets de les travesses i paga-li a tot el món com si hagueren guanyat. Jo ja he acabat de jugar a pilota".
 
La "broma" li degue costar un ull de la cara pero va ser un "cavaller" per que ningú es sentira estafat per la seua decisió.

Xavier Alberola.