dissabte, 13 d’octubre del 2012

Liderar el debat polític. Francesc Romeu, PSPV.

La situació social, econòmica i institucional del nostre país requereix, sens dubte, un debat calmat, serè i profund, però també valent, provocador, innovador i compromès, capaç de consolidar una solució precisa a la crisi econòmica i financera actual i de posar en valor els pilars estratègics sobre els quals s'ha d'assentar la nostra societat durant els pròxims vint anys.

No podem centrar-nos, ni perdre temps i esforços, en debats trivials i propostes que la societat crea electoralistes, perquè ni ajudaran a augmentar el crèdit en el nostre partit, ni ens faran partícips de donar solucions i esperances al present i al futur. Hem de presentar a la ciutadania les accions i estratègies que ens permeten modernitzar les nostres estructures i preparar-nos amb força per al futur, adaptant-nos a un món tan variable i ple de reptes i oportunitats com l'actual.

Crec profundament que ara és més que mai el temps de la Política. Amb majúscules i de veres, d'aquella que mira de front els problemes per a solucionar-los. La Política que anticipa solucions, que crea perspectives, cerca l'avantguarda i genera esperances de futur. La Política de previsió, d'iniciativa i de proacció que servisca a l'interès comú i general, amb les necessàries revisions i consideracions per a aportar seguretat, estabilitat i crèdit social, polític i econòmic.

En aquest context, els socialistes valencians hem d'aportar a l'àmbit valencià i al conjunt del socialisme espanyol, els punts estratègics de debat que articulen un discurs polític coherent, tant per al futur de la nostra terra com per a la resta d'Espanya.

És urgent parlar de la necessària revisió institucional i l'articulació de l'Estat, concretant competències, estructures institucionals i redefinint, en definitiva, el model d'estat, el seu finançament i el seu funcionament administratiu. És imprescindible concretar el nostre paper i posicionament a Europa i en el món, participant directament en les estructures institucionals actuals i plantejant la revisió i millora d'aquelles que no són òptimes per a la gestió i promoció dels nostres interessos en l'exterior.

Hem de provocar una revolució educativa que ens pose al nivell dels països europeus més avançats, vinculant educació, formació professional, teixit industrial i productiu i món laboral. De la mateixa manera cal aplicar les oportunes reformes laborals, fiscals i administratives que ajuden a l'ocupació de qualitat, per compte propi o aliena. És necessari canalitzar i desenvolupar la revolució tecnològica perquè siga un motor d'innovació i desenvolupament permanent, que optimitze recursos, maximitze el seu repercussió i transcendència i ajude a un major desenvolupament del nostre talent i preparació present i futura, per a revertir accions que garantisquen la qualitat de vida de les persones i garantisquen una vida digna, plena i en igualtat de possibilitats.

És fonamental determinar el model urbanístic i territorial per a enfortir la qualitat de vida i els espais comuns de convivència i desenvolupament personal. Estem obligats a parlar de sostenibilitat, d'una nova concepció del medi ambient més activa, responsable i integradora, capaç de generar noves ocupacions verdes i noves formes d'obtenir i gestionar recursos energètics, alhora que concretar i desenvolupar les estructures de transport que garantisquen la mobilitat sostenible, la vertebració territorial i la competitivitat econòmica i productiva.

Crec, finalment, que cal posar damunt de la taula la participació activa de la gent, la reforma de la llei electoral i la reducció de la grandària de la circumscripció per a fomentar la democràcia directa i proporcionar lleres per a una major implicació i protagonisme de la societat civil, donant protagonisme i articulant mecanismes d'i-govern que acosten els polítics a la gent i la gent a Política i es fomente el concepte "ciutadà" i el seu talent.

És el moment del compromís real i dels debats assenyats de futur, no dels anuncis puntuals, castells en l'aire o missatges frívols que no ajuden més que a entretenir la mirada sense aportar qualitat política en la proposta. El nostre temps de debat i participació està obert i ha arribat l'hora que els socialistes valencians liderem proposades i accions per a recuperar el crèdit social i participem del Renaixement de la Política per a les persones, atenent al present i aportant per al futur.

Francesc Romeu