dimarts, 29 d’octubre del 2013

Entrevista a Enric Morera: ´Tripartit? Si no es forjara bé un canvi real, eixe Consell no duraria mitja hora´

"El primer que exigiríem a un govern d'esquerres és una auditoria de comptes, del mal que s'ha fet, i aniríem al jutjat", assegura el Síndic de Compromís en les Corts - "La crisi és per a nosaltres una doble estafa: com a poble marginat i com a ciutadans", sosté el màxim dirigent del BLOC.

Va deixar clar que entrarien en un govern d'esquerres en 2015...
No, jo no he dit açò.

Ah, no?
No. He dit que el nostre compromís amb el canvi és ferm, que s'ha de produir. Però no estarem en un govern d'alternança.

Un govern de canvi només pot ser amb PSPV i EU.
Els que manen en la política espanyola del PP i el PSOE són els bancs i els grans grups energètics. El que dic és que el canvi no ha de ser simple maquillatge, alternança. El nostre compromís amb el canvi és ferm, però cal veure com es formula.

Si eixe tripartit forjara, veient els precedents de les relacions entre els socis i la situació econòmica, creu que arribaria a complir els cent dies de gràcia?
El canvi ha de tenir contingut, ha de ser de debò, forjar-se bé o eixe Consell no arribaria ni a complir la mitja hora. Per açò hem de ser rigorosos i no crear falses expectatives, perquè la situació és molt complicada. El primer que exigiríem a eixe govern és una auditoria dels comptes per a depurar responsabilitats, una radiografia de tot el mal que s'ha fet i del que Fabra també té culpa. Per exemple, a comprar una empresa com Valmor amb els seus 30 milions de deute. Anirem al jutjat si fa falta perquè s'assumisquen responsabilitats penals. Ho mirarem tot amb lupa. Perquè eixos diners o el dels sobrecostos és el que no arriba als discapacitats o a les polítiques actives d'ocupació.

Creu en el valencianisme de Ximo Puig o només és el delegat del PSOE en la C. Valenciana?
Crec que Ximo Puig és valencianista i té un concepte clar de l'autonomia. Una altra cosa és el seu partit, que no és el PSPV, que no existeix. Són una federació del PSOE. Des que van mancomunar les polítiques econòmiques i la reforma de la Constitució amb el PP, en el PSOE tenen un gran problema. Ara bé, hem de cercar un espai perquè el canvi tinga contingut.

Que el president Alberto Fabra no dispare una en valencià, és una falta de respecte?
El president hauria de ser com a mínim bilingüe. El seu monolingüisme no li dóna prestigi a la institució.
 
Escola Valenciana està amb l'aigua al coll per 60.000 euros. I és un dels moviments més puixants. No creu que retrata bastant bé l'anèmia de la societat civil?
El moviment és capaç d'arreplegar eixos diners i més. Jo ja he contribuït. És el moviment més popular del poble valencià i s'autofinança. Qui més samarretes ven en aquest país, després del València CF, és Escola Valenciana. El seu problema és que fa tantes coses que hauria de fer l'Administració que ha arribat un moment en el qual ha hagut de reclamar ajuda. En un futur pròxim està cridada a treballar amb l´Acadèmia de la Llengua. Un Govern normal aprofitaria la seua potencialitat. Però l'actual margina a 170.000 valencians que volen estudiar en la seua llengua.

Avui és el Darrer diumenge d´octubre. Cada any hi ha més que reivindicar i menys que celebrar. Com reclamaria els 13.260 milions de deute històric per la infrafinanciació valenciana?
És molt senzill, amb una quitació. Que ens ho descompten del crèdit que hem de retornar pel FLA. Si han tingut 230.000 milions per a ajudes directes als bancs, poden fer una quitació de 13.000. Seria suficient i es pot negociar. La solució és senzilla si hi haguera voluntat política. L'Estat encarrega a les autonomies que presten un servei, però si no et donen els diners t'has de plantar. Una mesura de pressió seria explicar als ciutadans que tenim un govern que ens margina econòmicament i que les retallades se sustenten sobretot en la falta de finançament per a les nostres competències.
 
Eixa campanya podria fer-se en Nou, exCanal 9, que és més dura amb el PP que La Sexta(sic). Ho denuncia el diputat Maluenda (PP).
No he notat molta diferència. No hi ha contrast d'idees, ni pluralitat. «Grosso modo» segueix el mateix. No veig que siga un servei públic. Quina credibilitat té Maluenda? Un senyor que diu que Jaume I parlava «baix llatí».

Alfonso Rus és el més reivindicatiu del PP, el palleter. Què creu que pretén?

Si vol donar credibilitat a les seues paraules sobre finançament, hauria d'actuar i no quedar-se en declaracions. Diu el que pensen les bases del PP, però cal anar més enllà. Per sobre de ser del PP o d'un altre partit, cal ser valencià.

A propòsit del ERO de Canal 9. Faria algun retret a una part dels treballadors sobre l'absència de crítica en aquests anys?
Jo sí. La primera que va estar en llistes negres en Canal 9 i va ser acomiadada per criteris polítics va ser Tona Català [la seua esposa]. I va guanyar el judici, però sí que és cert que hi ha hagut molt silenci. Qui millor ho va expressar i tenia raó va ser Beatriz Garrot, de les víctimes del metre, davant treballadors de Canal 9. El ERO ha sigut injust i s'ha aplicat amb criteris arbitraris, com es veurà en la sentència, però és cert que haurien d'haver-se plantat davant l'ús partidista d'aqueixa televisió quan ja eren evidents els casos no ja de manipulació informativa, sinó de saqueig de les arques públiques.
 
Compromís defensa la insubmissió al pagament de la hipoteca pel deute il·legítim. Fabra els va retraure que vostès sí paguen les seues hipoteques o el deute dels municipis que governen.
No entén bé les coses, malgrat el «coach». Parlem de 4.000 milions en sobrecostOs, enxufats, balafiament.... Analitzarem eixe deute il·legítim per a determinar si s'ha de pagar. Els nostres ajuntaments s'han plantat davant factures del PP que no estaven justificades. A Vila-real hem estalviat 700.000 euros. A Oliva, 200.000.

Hi ha massa galls en el galliner de Compromís?
No. Hi ha una direcció, un equip i és lògic que puga haver-hi dificultats en prendre decisions.

Porten mesos estancats en el debat de les primàries. Tot el capital polític pot anar-se a pic per enfrontaments interns?
No hi ha enfrontaments interns, hi ha diferents visions sobre dues o tres qüestions bàsiques i un debat sa. És cert que si deixes de ser percebut com un instrument per a ajudar a la ciutadania a eixir de la crisi, per a solucionar problemes, i eres percebut com una finalitat en tu mateix, tens un problema. La qüestió és veure com fas el reglament de primàries o amb qui anem a les europees.

En les europees van a ensopegar amb una evidència: Iniciativa no és nacionalista. El Bloc no vol anar amb Equo ni Iniciativa amb Beiras i menys amb CiU, ERC o PSM.
Hi ha una gran base de reflexió i elements per a configurar una candidatura liderada per Compromís a Espanya que puga visualitzar que aquest Estat necessita una reforma des del punt de vista institucional i de polítiques democràtiques. Anova [partit de Beiras] i Compromís poden ser els elements més innovadors. És lògic que Iniciativa o Els Verds se senten més a gust amb Equo i nosaltres amb Anova.

Per què se sent millor candidat que Mònica Oltra?
El que jo senta és irrellevant. Estaré on em pose la gent del projecte Compromís i la que participe en les primàries.

Les enquestes diuen que Oltra és, des de lluny, la més valorada, no és un plus per a ser la candidata?
És molt bo per al projecte. Les dones solen estar millor valorades. Però en els processos democràtics interns cal veure el que pensa la majoria.

La veu ocupant alguna altra destinació, com el Congrés?
Hem de fer una gran reflexió sobre la responsabilitat que ens correspon perquè aquest projecte ajude al canvi polític. Caldrà analitzar tot l'escenari perquè el canvi no pot ser flor d'un dia. Ha d'inaugurar una nova etapa després de 20 anys d'hegemonia de les polítiques de dretes i centralistes del PP. Hem de pensar en termes de visió estratègica. El tacticisme, la qüestió concreta i personal de Mònica Oltra o meua és una anècdota. El candidat no és tan rellevant.

Doncs para no ser rellevant, quin embolic tenen muntat.
És més extern que intern. Més mediàtic que real.

Comparteix el diagnòstic d'un afiliat al Bloc: «en Iniciativa són 4 i volen 8 llocs en llistes»?
No. S'ha de respectar a tothom. Compromís ha superat la fórmula de coalició. Els partits ens hem fet el harakiri.

Serà que no hi ha resistències de l'aparell del Bloc a diluir-se...
Doncs no. Per a nosaltres és el tercer procés, després de la creació de la UPV i del Bloc, i sempre hem anat sumant. Puc entendre que la gent que s'ha configurat com a partit fa poc tinga por a perdre la seua identitat, però és que el patriotisme de la sigla es va acabar.

O siga, que el de les quotes de partit s'ha de superar.
Açò no té raó de ser. Però hem de cercar una fórmula per a aquella gent que es considera en minoria estiga còmoda.

El nacionalisme català vol la independència i el PSOE el federalisme, quin és per al Bloc l'encaix d'aquest país a Espanya?
El País Valencià és una nació i Espanya necessita una gran reforma institucional per a reconèixer la seua pluralitat nacional. El model? Un en el qual els pobles i nacions visquen de forma confortable perquè no els nega drets un Estat que cedeix sobirania a Europa.

Mas i CiU han passat de garantir l'estabilitat d'Espanya a independentistes. Vostè ara és antisistema, Ha fet l'evolució de Mas, però en el social?
El discurs de Compromís no és antisistema. El que no som és del sistema que ens ha governat fins ara. Jo estic amb l'economia productiva i no amb l'especulativa. Estic, grosso modo, on estava. Jo no he canviat. Aquesta crisi és per a nosaltres una doble estafa: com a poble marginat econòmicament i com a ciutadans d'un Estat on es privilegia als poderosos i es pica als febles.

Què és el que més li preocupa del futur d'aquest país?
Que puga desaparèixer. Perquè som el poble que millor ha combinat el treball i la festa com a poble mediterrani. He viscut fora i crec que no hi ha un altre tan vitalista, innovador i emprenedor. I em preocupa que en comptes de menjar paella acabem sent un McDonalds. Per açò també tinc un component ecologista, com vam demostrar en el seu moment salvant la marjal Pego-Oliva, i em preocupa la depredació del territori. Com a nacionalista i ciutadà del món des d'aquest petit país em preocupa que puga acabar desapareixent. La gran reflexió ara és de què anem a viure en el segle XXI i què pot fer la Generalitat per a evitar l'exili dels joves.

Fins a la classe dirigent empresarial sembla que ha deixat de fer-li la pilota al Consell.
Fins a José Vicente González, les associacions empresarials han fet la pilota. Els empresaris són innovadors, però van ensopegar amb uns governants que solament els volien de palmeros. Han patit eixos governs i la marginació econòmica i competeixen en pitjors condicions i amb autopistes de peatge.

El nacionalisme va aconseguir en 2011 diputat a Madrid. Baldoví abusa de la samarreta protesta, com Lizondo va usar la taronja, tem que s'encaselle al diputat valencià amb el tòpic del «foc i traca»? 
Baldoví és l'única veu valenciana que aporta la visió dels problemes de la nostra terra. Si no hi haguera un contingut associat als actes d'impacte seria perillós. Però ací hi ha programa i propostes molt potents.