divendres, 11 de setembre del 2015

A Benifairó ‘no prohibim els bous, però no subvencionarem aquesta activitat’



“Enguany l'Ajuntament ha de fer-se càrrec d'un terç del cost dels llibres de text dels alumnes de l'escola i de l'institut. Mantindre en bones condicions l'escoleta, l'escola, el poliesportiu, revisar i potenciar serveis bàsics... Aquest tipus de despeses són les que creiem necessàries, i per elles vam proposar i es va abaixar el sou un 50% dels càrrecs electes de la corporació”.

Ahir es va dur a terme la reunió entre l’equip de govern de l’Ajuntament de Benifairó de la Valldigna (la Safor) i la Comissió de Bous del poble saforenc. El motiu de la reunió era transmetre la “decisió meditada” de l’equip de govern a la susdita comissió arran de la petició per escrit d’aquesta per tal de “demanar una subvenció” de l’ens local per fer-se càrrec de les despeses de “l’ambulància, condicionament de la plaça: instal·lació de llum i aigua, la neteja diària del recinte i el lloguer del terreny (si procedeix) i condicionament d’aquest”, com es pot veure en la petició formal de la comissió.

El representant de l'equip de govern va deixar clara la postura d'aquest: “no prohibim res, però no subvencionem aquesta activitat”. I continua dient que, “no ho prohibim perquè som del pensar que les prohibicions les justes i les estrictament necessàries. Però no ho subvencionem. Sabem que és una decisió polèmica, i l'assumim”.

“Les raons de la nostra decisió són diverses: l'activitat mateixa amb el risc innecessari que comporta a les persones, creiem també que embolar un bou entra en allò que s'anomena maltractament animal. Però també raons merament econòmiques. Només les ambulàncies, amb dades d’enguany, suposen 5.173€. Xifra semblant a la subvenció anual a la Unió Esportiva Benifairó. No creiem que açò siga just. Si sumem la resta de les despeses, la xifra s'acosta a la subvenció anual de L'Entusiasta i molt per damunt de la de la U.E. Les dues associacions tenen un component formatiu i fan una tasca social més que remarcable, i per a ells mantenir la seua activitat durant tot l'any suposa un grau de despesa econòmica important, així com també esforç desinteressat”.

Tanmateix, des de la Comissió de Bous afirmen tindre “l’impuls del poble” i consideren que la despesa, “assumida per anteriors governs” locals, recalquen en la petició, és una “quantia econòmica coherent” i donen per descomptat que l’ens local pot fer-ne front. A això, l’equip de govern respon que “els bous són una activitat molt cara, i no necessària per a una societat, segons el nostre parer. Enguany l'Ajuntament ha de fer-se càrrec d'un terç del cost dels llibres de text dels alumnes de l'escola i de l'institut, per exemple. Mantindre en bones condicions l'escoleta, l'escola, el poliesportiu…, revisar i potenciar serveis bàsics. Aquest tipus de despeses són les que creiem necessàries, i per elles vam proposar i es va abaixar el sou un 50% dels càrrecs electes de la corporació”.

No obstant això, la Comissió de Bous, demana una “consulta al poble, la conveniència de continuar i col·laborar amb aquesta activitat”, però, com han afirmat la “decisió meditada” ha estat la no subvenció.

La Veu s’ha posat en contacte amb l’alcalde de Benifairó, Josep Antoni Alberola, per tal que confirmara la realització de la consulta i què respon per  una “decisió meditada”. Alberola ha dit que “meditada vol dir que hem sospesat que hi ha gent que està a favor, però també hi ha gent en contra dels bous, i nosaltres no som un partit que dóna suport a aquestes activitats. No volem prohibir-ho. Però si es fan bous que es busque el finançament per un altre costat. Sobre la consulta ha confirmat que “no hi ha problema en fer la consulta sobre si bous sí o bous no. Però compte!, la consulta no és subvenció sí subvenció no”.

RedactaVeu / Benifairó de la Valldigna