dijous, 17 de setembre del 2015

Els valencians no pintem fava i així es va demostrar ahir al Congrés de Diputats




Com no calia esperar altra cosa, el govern espanyol del PP va menysprear el debat sobre la reforma de l’estatut valencià al Congrés: a l’hemicicle no s’hi ha presentat cap membre del govern espanyol. Tampoc li importava massa al PSOE, encara que era present el president Puig, del seu partit i hi ha anat per a res el seu secretari, Pedro Sánchez. 
Com de costum: els valencians amb aquests partits estatals de Madrid no pintem fava, no importem a ningú i per això dels 350 diputats, només hi han acudit 70. Si el debat hagués estat alguna reforma de Catalunya o Andalusia…. Segur que l’hemicicle ple i Rajoy i Sánchez a primera fila donant-se canya.

I allí van acudir els portaveus del POSE i Compromís a les Corts Valencianes, Manuel Mata y Fran Ferri, i el vice-portaveu del PP, Jorge Bellver. Tots han comparegut per a demanar el suport a una reforma de l’estatut valencià, amb l’objectiu de vincular les inversions estatals al pes de la població, cosa que ja tenen Catalunya, Andalusia i l’Aragó.

El Ple del Congrés ha aprovat, amb només el vot en contra d'UPyD, tramitar la reforma de l'Estatut que va aprovar les Corts Valencianes en 2011 i pendent des de llavors a l'admissió a debat. Ara s'obri un temps per a esmenes i el text passarà a la Comissió Constitucional del Congrés, que estudia les reformes estatutàries de les comunitats autònomes.

La reforma afecta la disposició addicional primera de l’estatut amb aquest text: ‘La inversió de l’estat a la comunitat valenciana, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent al pes de la població de la comunitat valenciana sobre el conjunt de l’estat per un període de set anys.” I ja ho hem dit: arriba amb gairebé cinc anys de retard, perquè el PP al Congrés s’ha cuidat i molt de paralitzar eixe debat quatre vegades.

I ara què? el més segur és que la iniciativa no siga estudiada en el que queda de legislatura, perquè aquesta tardor es dissoldran les corts espanyoles arran de les eleccions del mes de desembre. A la pròxima? Així hauria de ser, a no ser que... s'obriga una reforma de la Constitució i sobre tot dels sistemes de finançament. Veurem que passa.

I sobre tot i com a final: el PP no farà cas del contingut de la reforma i en el pressupost estatal del 2016 assignarà al País Valencià un percentatge d’inversió del 8%, i no pas del 10,8% com li correspondria pel pes de població. La majoria absoluta del PP al congrés ha tombat totes les esmenes que ha presentat l’oposició, entre ells el diputat de Compromís Joan Baldoví, als comptes del 2016 per a millorar el percentatge d’inversió.

O siga, en aquesta actuació del PP en els pressupostos queda ben palesa la demostració d'allò que som i representem per al PP els valencians.




http://lacotorradelavall.blogspot.com.es/2015/09/els-valencians-no-pintem-fava-i-aixi-es.html