divendres, 30 d’octubre del 2015

Compromís, Podem, EUPV i ERPV volen presentar-se units com a Decidim






Les negociacions entre Compromís, Podem, Esquerra Unida (EUPV) i Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) -aquestes dues darreres formacions, ja agrupades com a Unitat Popular- per tal de bastir una candidatura de confluència amb vista a les eleccions espanyoles del 20 de desembre ja estan molt avançades.

Si les diverses direccions donen el seu vist-i-plau, tots quatre formaran la coalició Decidim. L'únic serrell que queda per concretar té a veure amb la manera de legalitzar-la per tal que els diputats escollits vagen a parar a un grup parlamentari valencià sense que la Mesa del Congrés hi puga posar cap però. De fet, la candidatura s'anomenaria Decidim i aniria seguida, per aquest ordre, dels noms de Compromís, Podem i Unitat Popular. La sigla, però, seria Decidim, sense cap més additiu.

La llista per València estaria encapçalada per Compromís, i els següents sis números serien, respectivament, per a representants de Podem, Compromís, Podem, Unitat Popular, Compromís i Podem. La d'Alacant, liderada per Podem, tindria als següents cinc numeros candidats proposats per Compromís, Podem, Compromís, Unitat Popular i Compromís. I la de Castelló, que encapçalaria Compromís, tindria als altres quatre números, respectivament, les persones que decidiren Podem, Unitat Popular, Compromís i Podem. En tots els casos, hi ha la intenció d'integrar-hi persones independents, de la societat civil, no adscrites a cap dels partits.

Al Senat, els tres llocs per València serien per a Podem, Compromís i Unitat Popular, per aquest ordre. Per Alacant, els tres primers llocs serien per a Compromís, Podem i Unitat Popular, i per Castelló, per a Podem, Compromís i Unitat Popular. En aquest cas, si aconseguiren un únic senador per cada demarcació, Podem en tindria dos, i Compromís, un de sol.

L'òrgan col·legiat de coordinació i direcció política estaria integrat per 8 membres: 3 de designats per la branca valenciana de Podem, 3 més de Compromís i 2 d'Unitat Popular. La campanya electoral seria dirigida per 8 persones més, amb un repartiment de forces idèntic a l'anterior. El programa es redactaria conjuntament i es consensuaria un codi ètic de funcionament. La data límit per tal de registrar coalicions davant la Junta Electoral finalitza el 6 de novembre. Fins aquell dia, els diferents partits hauran d'enllestir el procés de convergència.

Avui, Pablo Iglesias, líder de Podem, ha acceptat les condicions de Podem per tal de presentar-se conjuntament a Barcelona en Comú, ICV i Esquerra Unida i Alternativa a Catalunya. Les cessions també han estat notables, i en el cas gallec, podria passar una cosa semblant. Podem renunciaria així a tenir diputats d'aquestes tres autonomies -que Íñigo Errejón ha reconegut com a "nacions"- dins del seu grup parlamentari al Congrés, que d'aquesta manera, quedaria molt esquifit. Això sí, amb tres grups satèl·lits ben nombrosos, perquè en tots tres casos, el resultat de les candidatures de confluència està en condicions de quedar per davant del PSOE.

http://www.eltemps.cat/ca/notices/2015/10/compromis-podem-eupv-i-erpv-volen-presentar-se-units-com-a-decidim-12161.php