dijous, 2 de juny del 2011

El capità en l’ombra seguirà un any més


David Albelda tornarà a vestir la samarreta del València un altre any. Després de mesos d’estira-i-arronsa, el migcampista ha acceptat un contracte a la baixa per a retirar-se en el seu club de tota la vida. Aquesta renovació suposarà que el de La Pobla Llarga dispute la seua catorzena temporada amb l’elàstica del València.

Els vells roquers mai no moren. David Albelda ha estat moltes vegades a punt d’eixir del València C.F., però als seus quasi 34 anys, el que un dia fóra capità de l’equip xe aconseguirà la xifra de 14 temporades en el club. No ha sigut fàcil arribar a un acord, però el migcampista va accedir finalment a rebaixar-se el sou a la meitat per a jugar un any més en el seu equip de sempre.

Durant la temporada hi ha hagut anades i vingudes per part de la directiva. El precedent que van esablir l’any passat amb la no renovació de Rubén Baraja no jugava precisament al seu favor. El migcampista vallisoletà va disputar 18 partits de Lliga i el seu contracte no va ser renovat. Enguany, a Albelda, amb 16, se li ha oferit un nou contracte (22 comptant també la Copa del Rei i la Champions). A diferència del que és habitual en les renovacions, David Albelda ha demanat que no es faça cap gran acte: una roda de premsa prevista per a demà a Mestalla bastarà per a escenificar l’acord.

En la posició d'Albelda, Unai Emery compta amb Mehmet Topal i Hedwiges Maduro. Si bé el turc sembla destinat a ser el volant defensiu del futur en el València, Maduro no ha tingut grans actuacions en eixa posició, per la qual cosa el tècnic prefereix tindre de recanvi un suplent de luxe com David Albelda. En el cas de Baraja, es tenia la seguretat de comptar amb Éver Banega, Tino Costa i Manuel Fernandes. Hem dit seguretat… bé, és un dir. Tota la seguretat que poden proporcionar Fernandes i Banega, la irregularitat personificada.

La història d’Albelda en el València no ha sigut un camí de roses. Segurament estos últims anys li estan deixant un regust agredolç al jugador. Emblema del valencianisme i la valencianitat, quan en 2008 Ronald Koeman el va apartar de l’equip es va produir un divorci entre ell i l’afició. Molts no li perdonaran mai que denunciara el València. La gran majoria, no obstant això, ha sabut reconéixer el valor d’Albelda amb la seua entrega en el camp, i encara que no haja tornat a portar el braçalet, David ha exercit sovint de capità en l’ombra.

En l’ocàs de la seua carrera, David Albelda ha perdut gran part del físic que li va permetre ser internacional i disputar dos Mundials i una Eurocopa. A canvi, la seua col·locació i sentit tàctic no han fet sinó augmentar. Amb menys metres correguts, fa el mateix. Està clar que Mehmet Topal és l’home de contenció del València en un futur pròxim. No obstant això, el que pot aportar Albelda en el terreny de joc va més enllà de la frescor de les seues cames: disciplina, ganes de guanyar i sobretot caràcter, eixe que li hem exigit al València durant tota la temporada, i que no sempre s’ha vist.