dimarts, 7 de juny del 2011

El creixent poder nacionalista

- En la Vall Esquerra Unida urgeix a arribar a acords de govern per a desbancar al PP i ofereix la vara de comandament a Jordi Juan .




- El Bloc exigeix al PP la alcadia d'Oliva per a aconseguir un pacte de legislatura



El Bloc aspira a ostentar dos de les alcaldies més importants de la Safor: Oliva i Tavernes. Els nacionalistes volen aprofitar la seua estirada electoral dels últims comicis i estan negociant amb altres partits per a poder conformar governs en aquestes poblacions, encara que en cap d'elles han guanyat les eleccions.


Els col·lectius locals del Bloc adverteixen una gran oportunitat, ja que per primera estan en disposició d'arrabassar l'alcaldia als partits que habitualment han governat.


A Oliva, els nacionalistes ja van anunciar després de conèixer els resultats de les eleccions que es veien «triumfadors». La coalició Compromís, amb la qual van concórrer als comicis, va obtenir cinc edils, enfront dels tres que van aconseguir en 2007. Aquests resultats, són per al Bloc, el motiu perfecte per a reclamar la vara de comandament, máxime quan en les últimes legislatures han recolzat a la llista més votada per a donar estabilitat als governs, en dues ocasions al PSPV i anteriorment al PP liderat per Enrique Orquín.


Per al Bloc ha arribat el seu moment, i amb cinc edils, es veuen en disposició de liderar un executiu, açò sí explicant el suport del PP o del PSPV. Els populars, que van guanyar les eleccions amb set edils, necessiten als nacionalistes per a formar govern.
Acord amb el PSPV


Els socialistes, amb sis edils, també aspiren a arribar a un acord amb el Bloc. No obstant açò, són conscients, que després de dues legislatures en el poder amb el respatler del Bloc i després de perdre les eleccions, podria haver arribat el moment dels nacionalistes.


Tot açò no són conjectures. El PP, com a força més votada, va iniciar els contactes amb altres partits. De moment només s'ha reunit amb el Bloc, però es van trobar amb una exigència clara: «El Bloc ens va dir que vol l'alcaldia per als quatre anys», va dir la candidata del PP, Chelo Escrivá. David González, candidat nacionalista, va dir ahir que no volia parlar de les negociacions mentre no hi haguera «res clar».


No obstant açò, Escrivá va assegurar que en la trobada mantinguda el divendres els nacionalistes van deixar clara quin era la seua aspiració.


La popular va explicar que van atendre aquesta demanda i que avui la traslladaran a la directiva del partit en una assemblea que tindrà lloc aquesta nit. D'altra banda, la qual cosa sí va indicar González és que a última hora d'ahir s'anaven reunir amb representants del PSPV i, encara que no va dir com s'anava a enfocar la trobada, amb tota seguretat van plantejar la mateixa petició, sobretot després de donar suport als socialistes durant vuit anys.
Per tant, González i el seu partit tenen la clau del futur govern d'Oliva. Si finalment no hi ha acord, cada força votarà al seu candidat i en aqueix cas l'alcaldia seria per al Pàg.


Mentrestant en Tavernes les negociacions per a donar forma a un tripartit d'esquerres segueixen avant. De moment només el PP ha aclarit que està disposat a ocupar l'alcaldia formalitzant algun pacte.


El col·lectiu de EUPV de Tavernes, va acordar el cap de setmana passat iniciar les negociacions amb el Bloc i PSPV per a poder arribar a un pacte que traguera al PP de l'alcaldia. EUPV està disposada a cedir l'alcaldia al nacionalista Jordi Juan. Per a la formació d'esquerres «és imprescindible acabar amb la nefasta gestió del PP i els sous abusius que gaudeixen els càrrecs del PP en l'ajuntament». De moment Bloc i PSPV guarden silenci, encara que tot indica que hi haurà pacte, però d'estar celebrant-se converses es realitzen en el més estricte secret.


A Xeraco el PSPV segueix pendent del Bloc. En la seua última trobada els socialistes van oferir compartir l'alcaldia als nacionalistes i dues regidories. El PSPV governaria dos anys i mitjà i el Bloc un any i mitjà.


Tant a Almoines com a Vilallonga les negociacions Bloc i PSOE segueixen avançant amb l'objectiu de desbancar al PP de les alcaldies d'ambdues poblacions, encara que encara no s'han concretat les condicions en el cas que finalment pactaren