dijous, 7 d’octubre del 2010

L’estilista de Camps i Císcar troba una “ganga” a Canal 9

Canal 9 es troba pràcticament en fallida i ha imposat una política de retalls, o això diuen, que ha afectat el doblatge en valencià, els pagaments a les productores o inclús al recurs als becaris per a fer tasques de treballadors. Això no impedix que la televisió es gaste milers d’euros, fins a 700 diaris, en els consells estilístics de Tono Sanmartín.


El prominent serrell de la directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Consuelo Císcar, és conegudíssim en tot el món. El seu estilista és el perruquer valencià Tono Sanmartín, i ho és també del president de la Generalitat, Francisco Camps, de qui va assegurar que “té un cervell privilegiat”. Estos contactes, de qui segur rep quantiosos emoluments, li van facilitar exposar en el Museu Valencià d’Art Modern en l’any 2006.

Un fet “únic al món”, però molt criticat pels experts en art, que no entenien com un perruquer podia exposar en uns dels, fins a la data, millors museus d’art contemporani de l’Estat. Al costat de les obres de Pop Art o pintura conceptual, s’hi van situar maniquins amb pentinats del segle XVIII, tots disseny de Tono Sanmartín.

Este estilista també és, des de l’època d’Amadeu Fabregat com a director de RTVV, assessor en la matèria d’alguns programes de Canal 9. I no li va gens malament. Segons ha pogut saber l’Informatiu, el perruquer pot arribar a facturar més de 3.000 euros a la televisió pública per unes hores de perruqueria, “servicis extraordinaris”. Així, tal com reflectixen unes factures emeses per RTVV a les que ha tingut accés l’Informatiu, l’estilista va arribar a facturar fins a 3.248 euros per unes dos hores de feina durant nou jornades.

Concretament, l’estilista valencià va assessorar en els programes La Plaça i DBT.es, l’espai de Lluís Motes, que ara és presentat per la periodista ultradretana Isabel Durán.


Segons ha pogut saber l’Informatiu, el perruquer pot arribar a facturar més de 3.000 euros a la televisió pública per unes hores de perruqueria

Pel seu assessorament en el magazine matinal, va rebre vora 2.000 euros. Segons es deduïx de la factura, pels dies 6, 7 i 8 d’abril va cobrar 400 euros i pels 19, 20 i 21 uns altres 400. Crida l’atenció que se li abonara la mateixa quantitat pel dia 29 d’abril o per les jornades del 13 i 14 d’abril, amb menys feina.

Per una altra banda, al programa DBT.es va realitzar només quatre assessoraments en el mes d’abril d’enguany. Per estos treballs va rebre 1.392 euros, 300 per cada jornada. És també curiosa l’aposta de Canal 9 per este programa, ja que la seua audiència no va superar mai el 3%.

Este programa de debat reunix periodistes, una la gran majoria (7 de 8) de la premsa de Madrid, per atacar constantment el Govern de Zapatero. Cada periodista valencià cobra 800 euros bruts per programa, com ja va publicar l’Informatiu. Els de la Meseta, més quantitat, encara que aquesta no es pot conèixer perquè facturen a través d’una empresa, ja que reben diners per dietes, bitllets d’avió i hotel. Un espai que, almenys, en els números, ix car si ens atenem als retalls que el nou director general, José López Jaraba, està implantant a la RTVV.

L’Informatiu només ha fetes públiques les factures del mes d’abril, encara que pot donar una idea de la facturació que el perruquer fa a l’ens públic, vora uns 70.000 euros anuals si se’n trau la mitjana. I és que ahir, des de RTVV no van voler confirmar els diners que abonen pels “servicis extraordinaris” de Tono Sanmartín perquè “són contractes privats”.