dilluns, 14 de març del 2011

Alarma nuclear

La central de Fukushima pateix una segona explosió
La deflagració, que ha causat 11 ferits, no ha danyat el reactor nuclear
El reactor número 2 ha deixat de funcionar per problemes en el sistema de refrigeració



La central nuclear de Fukushima, al nord-est del Japó, ha registrat aquesta matinada una explosió per combustió d'hidrogen, la segona després de la que va tenir lloc divendres a l'edifici del reactor número 1, que va causar tres ferits lleus. En aquesta ocasió, la deflagració, que s'ha registrat cap a les onze del matí hora local (03.00 d'aquest dilluns a Espanya), ha afectat el reactor número 3 i ha causat 11 ferits, encara que no ha provocat danys en el reactor, segons ha informat Tepco, l'empresa operadora de la central. A més, el reactor número 2 ha deixat de funcionar per problemes en el sistema de refrigeració.



L'explosió s'ha produït concretament en el recipient secundari de contenció del reactor número 3 de la planta 1 (Daiichi) de Fukushima, situada a uns 270 quilòmetres de Tòquio. Entre els ferits hi ha almenys un militar de les Forces d'Auto Defensa (Exèrcit) del Japó, amb fractures de diversos ossos, mentre que altres pateixen ferides lleus, segons les dades difoses per l'agència local Kyodo.

El ministre portaveu, Yukio Edano, ha assegurat que el recipient primari del reactor està intacte i que a les 11.36 hores, una mitja hora després de l'explosió, el nivell de radioactivitat a cinc quilòmetres del lloc era similar a la de diumenge, per la qual cosa ha descartat "una fuga massiva".

Evitar fugues

La situació, lluny de redreçar-se, sembla que empitjora. Poc després de conèixer-se l'explosió al reactor número 3, s'ha sabut que el sistema de refrigeració del reactor 2 de la central ha deixat de funcionar, segons ha confirmat Tepco a l'agència Jiji. "El reactor número 2 ha perdut totalment les seves funcions de refrigeració", ha assenyalat un responsable de l'agència de seguretat nuclear japonesa.

Els responsables de la planta han decidit suspendre les tasques de refrigerat per falta d'aigua. Amb aquesta mesura pretenen evitar noves fugues radioactives. Al llarg de tot el dia d'ahir, diumenge, els equips d'emergència van estar injectant aigua de mar als reactors dos i tres de la planta amb l'objectiu de refredar-los i evitar que es produís una fusió nuclear com la que es va registrar al número u després de l'explosió de dissabte.

Situació "alarmant"

Malgrat que s'havia ordenat evacuar un radi de 20 quilòmetres al voltant de la central, unes 500 persones que continuaven en aquest perímetre en el moment de l'explosió estan sent traslladades a altres llocs, ha afegit Edano. L'Agència de Seguretat Nuclear nipona havia fet poc abans una crida perquè aquests residents es quedessin a casa, tanquessin les finestres i apaguessin els sistemes de ventilació per evitar una eventual contaminació.

Poc abans que es produís la segona explosió, el primer ministre japonès, Naoto Kan, va assenyalar que la situació a la planta de Fukushima, la més antiga del país amb 40 anys de funcionament, encara era "alarmant".