dimecres, 15 de desembre del 2010

Plou fang sobre cremat; El Consell deixarà desprotegits els boscos si no rectifica la retallada en brigades forestals





La Generalitat fa tres anys que no paga el que deu a Tragsa, l'empresa pública estatal que gestiona la Unitat de Brigades d'Emergència, la qual ha decidit plantar-se i no gastar més que el que el Consell li done. Si el conflicte no se soluciona, de 800 treballadors, els efectius per a emergències a la Comunitat es reduirien a 200. Tragsa i Generalitat es reuniran hui per a tractar de trobar una eixida a una situació terrible.

Fa tan sols tres mesos, més de 2.500 hectàrees de la Comunitat Valenciana van cremar en un dels incendis més complexos que han hagut d'afrontar els cossos militars i civils d'emergències. La seua presència és vital per a la pervivència del nostre ecosistema, però es veu que ni per això la Generalitat paga la totalitat del que costa mantenir un d'estos cossos, les Brigades d'Emergències (antigues Brigades Forestals). Açò ha posat en un compromís l'empresa pública Tragsa, que gestiona i coordina este col·lectiu, el qual ja suporta un deute de més de 65 milions d'euros per part de la Generalitat. En lloc de continuar endeutant-se, l'empresa, que pertany, entre d’altres, al Ministeri de Medi ambient, ha decidit invertir a la Comunitat solament el que reba, que el pròxim any serà —si s'aproven els pressupostos proposats— 9 milions d'euros, que deixarien en l'aire 600 treballadors, i bastant menys protegida a la Comunitat Valenciana.


El Consell té un deute contret amb ells de 65 milions d'euros i per a l'any pròxim els destinen un 67% menys del que es necessita per a assegurar un servei adequat. Fins hui pagaven uns altres, ara ja no

“Perquè el servei es done en condicions en la Comunitat es necessitarien 27 milions d'euros”, explica Juan Francisco Miralles, Secretari General de la secció sindical de CCOO PV en l'empresa pública: “La Generalitat s'ha estat aprofitant de Tragsa, com si fóra una ONG, un any donen set milions, a l'altre potser vuit… però trampejant d'esta manera el que han aconseguit és que es queden obres sense fer i no es renove molts treballadors”. Ara, segons conta Miralles, el consell de l'empresa ha decidit no fiar més a la Generalitat, la qual s'ha estat beneficiant del que sí aporten altres comunitats i l’estat mateix a la caixa única de l'entitat.

La situació ha arribat fins a tal punt que hui mateix es reuniran, sense donar massa publicitat a la trobada, representants de Tragsa amb el Consell. Els 800 brigadistes d'emergència que fins ara han arribat a estar en actiu en la Comunitat en temporada de risc d'incendis, amb els 9 milions destinats a Tragsa en el Capítol II dels Pressupostos de la Generalitat, es quedarien en 200 segons CCOO PV, per la qual cosa exigeixen al Consell “que rectifique i dote del pressupost necessari per a mantenir la plantilla de treballadors íntegrament i cobrir així les necessitats de la nostra autonomia en matèria d'emergències”. Si no, asseguren, “el conflicte estarà servit”.

La llei de Protecció Civil i Gestió d'Emergències, aprovada pels Corts el passat mes de novembre, catalogava aquesta Unitat de Brigades d'Emergències com a “essencial” en la protecció del patrimoni forestal valencià. No obstant açò, el Consell té un deute contret amb ells de 65 milions d'euros i per a l'any pròxim els destinen un 67% menys del que es necessita per a assegurar un servei adequat. Fins hui pagaven uns altres, ara ja no.