dimecres, 25 de maig del 2011

Compromís vol demanar comptes al CIS

El portaveu de la coalició, Enric Morera, demanarà la compareixença en Les Corts del director del CIS i exigeix que les enquestes que es paguen amb diners públics “es facen per a aportar informació útil a la societat i no per a mentir i perjudicar a partits polítics que estan fora del sistema bipartidista, com és el nostre cas”.

Pot haver-se beneficiat Compromís del moviment 15M per a haver aconseguit el resultat electoral del passat diumenge? Segurament, encara que els seus rivals no tenen a ningú al marge de la mateixa ciutadania a qui demanar comptes. Però, va poder Compromís veure's afectada negativament al principi de la campanya per una enquesta del CIS que la situava molt lluny d'entrar en les Corts, assenyalant la seua opció com un vot inútil? D'això no hi ha dubte i la formació ecosocialista sí té a qui demanar explicacions. Per eixe motiu, el portaveu de Compromís, Enric Morera, comunicava en el matí d'ahir que la seua coalició demanarà una compareixença urgent en les Corts Valencianes del director del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), perquè explique com va autoritzar "la manipulació" de les enquestes d’intenció de vot publicades en dates prèvies a la campanya electoral i que situaven a Compromís “pràcticament fora del planeta”.

Segons Morera, “eixes enquestes falses tenien com a únic objectiu restar-li vots a partits més menuts, en especial Compromís, i ens sembla un insult a la democràcia i a la intel·ligència de les ciutadanes i ciutadans que una institució oficial, pagada amb diners públics, es dedique a servir als interessos partidistes de grans formacions polítiques i menyspreen el vot cap a unes altres opcions”. La coalició formada per Bloc, Iniciativa i Els Verds considera que les enquestes del CIS, “tenien com a objectiu desmoralitzar als votants progressistes perquè no optaren per altres opcions polítiques, encara que la jugada els ha eixit malament. No obstant això, lamentem que una institució pública que ha de reflectir el sentir de la societat manipule de forma interessada”.

Cal destacar que no és cap novetat la manipulació del CIS perquè el mateix Álvarez-Cascos ha denunciat al seu director per no incloure el partit que lidera a la darrera enquesta feta a Astúries i que, contra els pronòstics oficials del CIS, ha estat una de les forces més votades, per damunt del PP. Si el director del CIS, Ramón Ramos Torres, no es presenta a comparéixer en el parlament valencià, Morera anuncià que des de Compromís no descarten demanar la seua dimissió.