dimarts, 31 de maig del 2011

El camp valencià no escapa a l'alarma per la crisi dels cogombres





La Unió de Llauradors demana rigor i màxima celeritat a les autoritats sanitàries en la determinació de les causes del brot infecciós detectat a Alemanya per a evitar més danys al sector agrari de la Comunitat Valenciana.

Segons dades de la Conselleria d'Agricultura de 2010, a la Comunitat Valenciana, eixe any tan sols hi havia plantades unes 154 hectàrees de cogombres, amb una producció de poc més de 4.800 tones. No obstant açò, com assenyalaven ahir des de diverses fonts del sector agrari, la crisi alimentària sorgida per la irrupció a Alemanya d'un brot infecciós pel bacteri intestinal Escherichia coli, atribuït prematurament i sense fonaments clars a una partida de cogombres espanyols, no està danyant solament la producció d'esta hortalissa, sinó tota la producció hortofrutícola espanyola.

"A part dels danys directes, són tant o més importants els indirectes que es produiran, perquè el mal cap a les nostres exportacions ja està fet" assenyalava ahir en esta línia La Unió de Llauradors. "Esta situació d'incertesa i les especulacions sobre este tema posen sota sospita la seguretat de la cadena alimentària, danyant la imatge del sector i dels nostres productes hortofrutícoles i perjudiquen la seua comercialització a nivell europeu, quan encara no s'ha esclarit ni tan sols si la contaminació es va produir en origen, en el transport o en el manipulat al lloc de destinació", afegien en un comunicat.

Per a tractar d'evitar-ho, la Ministra de Medi ambient i Mitjà Rural i Marí, Rosa Aguilar, en declaracions realitzades després de la reunió mantinguda amb el sector productor (UPA, COAG, ASAJA, Cooperatives Agroalimentàries i FEPEX), ha instat les autoritats alemanyes a presentar amb diligència els resultats de les anàlisis que en l'àmbit científic s'estan duent a terme a Alemanya sobre el brot infecciós atribuït als cogombres de procedència espanyola.

Rosa Aguilar ha subratllat que a Espanya s'han pres de forma immediata les mesures pertinents per al seguiment de la traçabilitat en els punts d'origen, i ha assenyalat que en la reunió de matí del Consell Informal que se celebrarà a Hongria plantejarà a la presidència hongaresa la necessitat d'actuar amb urgència, deixant clars els resultats de l'estudi per evitar que se seguisca danyant la imatge del sector productor espanyol, que aplica amb responsabilitat els controls, per damunt fins i tot dels requisits europeus.

La Unió creu que les autoritats alemanyes han actuat de forma deslleial cap al sector productor en difondre especulacions, en lloc d'utilitzar correctament els instruments per a assegurar la salubritat de la producció i distribució d'aliments d'origen europeu. Per eixe motiu, l'agrupació agrària valenciana exigeix al govern espanyol que, una vegada s'esclarisca l'assumpte, demande al Govern alemany una indemnització pels danys i perjudicis ocasionats.