dijous, 11 d’agost del 2011

L´Ajuntament de Tavernes, presenta una greu fallida econòmica.

Jordi Juan (BLOC), Alcalde de Tavernes.

El govern municipal de Tavernes nascut de les passades eleccions s’ha trobat amb la següent situació económica: 1) L’any 2010 s’ha tancat el pressupost amb un dèficit pressupostari de -1.960.186,96€, una xifra a la qual cal afegir el romanent de tresoreria que incrementa aquest dèficit fins situar-lo en -2.441.455,57€.

2) A més d’esta xifra negativa, cal tindre en compte que hi ha una partida en la comptabilitat financera on estan reflectits els deutes que l’ajuntament té amb els creditors i estan pendent d’aplicar al pressupost. Aquesta partida té un saldo a 31 de desembre de 2010 de 1.363.839,66€.

La situació real es deriva tant de les obligacions reals de l’ajuntament com de les derivades de despeses realitzades o de béns i serveis rebuts, tinguen o no assignació pressupostària. Per tant, el romanent líquid a 31 de desembre del 2010 era de -3.805.295,23€.

La situació és més greu si tenim en compte que l’any 2009, es va anticipar 2 milions d’euros del cobrament del cànon de l’aigua, actuació que priva de la possibilitat de tindre uns ingressos periòdics a la resta de corporacions i limita l’obtenció de recursos municipals en matèria d’aigua fins el setembre del 2026.

Una vegada tancat els dos primers trimestres de l’any 2011, la situació és pitjor perquè l’anterior govern municipal no va prendre mesures per tal de posar fi a la pròpia despesa incontrolada. Com a conseqüència, l’Ajuntament es troba amb 1.612.000,00€ en factures pendents d’aplicació. És a dir, en només 6 mesos el govern anterior va incrementar més d’un 18% les factures sense actuació pressupostària i, en estos moments, hi ha 932 factures de proveïdors que no es poden atendre.

El Pla de Sanejament 2008-2011 confeccionat i aprovat per l’anterior govern tampoc s’ha complit. Tal i com denunciàrem en el seu moment, era un pla que no era realista i no anava a acabar amb el dèficit de l’Ajuntament. El govern actual no té cap altra opció que elaborar un nou Pla de Sanejament.

El regidor d’economia, Víctor Borrás, ha assenyalat que “a causa d'esta nefasta situació econòmica, l’actual govern s’ha marcat com a prioritat solucionar aquesta situació de desequilibri pressupostari”. Per tant, aplicarà una sèrie de mesures tals com “reduir les despeses a la necessitat real per mitjà de la revisió de totes les partides; l’aprovació per la Hisenda Municipal de les despeses proposades pels regidors i així evitar tindre factures al calaix sense pressupost”. El regidor ha confirmat que, per donar solució a totes les menudes i mitjanes empreses i als autònoms, es pagaran les factures girades fins el mes de maig, amb la qual cosa el nou govern reduirà el termini de pagament actual, que és de quasi 200 dies, a menys de 90.

Finalment i en funció de la situació real, l’Ajuntament tindrà en compte les necessitats i, en base als ingressos que es generen, posarà en marxa un Pla de Sanejament que permeta assumir el dèficit actual de 4 milions d’euros.

L’alcalde Jordi Juan per la seua part ha informat que el ple del passat dilluns, i per unanimitat, va aprovar sol·licitar un crèdit ICO de 619.000 € per a pagar a PYMES I autònoms. “Els diners d’aquest crèdit servirà per a pagar factures fins al 30 d’abril. Suposarà un baló d’oxigen per als proveïdors de l’Ajuntament, que en molts casos són empreses de Tavernes” concloïa l’alcalde valler.

• Enviada pel gabinet de premsa de l'ajuntament de Tavernes