dijous, 20 de gener del 2011

La música en valencià guanya visibilitat a Barcelona

Miquel Gil i Pep "Botifarra" estaran demà al Palau de la Música de Barcelona


Els músics valencians han tingut tradicionalment moltes dificultats per arribar al públic català. Demà, però, Miquel Gil i Pep Gimeno, 'Botifarra', pujaran a l'escenari del mític Palau de la Música de Barcelona, i no seran els únics valencians que actuen a la ciutat comtal els pròxims dies.

Ser a sobre l'escenari d'un recinte com el Palau de la Música de Barcelona pot ser el somni de molts músics, i molts pocs ho aconsegueixen. Si a açò sumem que són pocs els valencians capaços d'exportar la nostra música amb èxit a Catalunya, podem entendre per què demà serà un dia tan remarcable per a Miquel Gil i Pep Gimeno 'Botifarra', especialment per a este últim. El cantaor de Xàtiva debutarà a l'escenari on Raimon gravà el mític Raimon al Palau, dins un cicle, el Bandautors, que pretén unir la cançó d'autor i el pop en català, mostrant que l'escena musical actual és digna hereva de la dels anys 60. Es tracta d'un pas més en la carrera de 'Botifarra', que no només ha aconseguit reviure la popularitat del cant tradicional valencià en el darrer lustre, sinó també exportar-lo. Des del seu entorn assenyalen que per a ell “serà un plaer actuar en un espai tan important com el Palau de Barcelona”.


“En la mateixa mesura que augmenta la professionalitat i la qualitat de les propostes valencianes, creix també l’interés que desperten entre el públic de més enllà del nostre territori”.

Si demà serà el torn de la tradició valenciana, dissabte els barcelonins podran descobrir -els que no ho hagen fet encara- el pop i el rock més innovador fet en la nostra llengua de la mà dels Arthur Caravan i Senior i el Cor Brutal, dins el cicle Expressió Directa. Molt probablement, es tracta de les dos bandes que han aconseguit lligar amb major èxit diferents estils de música d'arrel nord-americana sense renunciar a una identitat pròpia. Segons Pau Grau, mànager dels alcoians, “Catalunya ha estat sempre oberta a propostes valencianes de qualitat, professionals i serioses”, tot i que a estes els ha costat més arribar al gran públic, perquè l'oferta de música en feta a Catalunya ja disposa d'un circuit consolidat i d'uns mitjans de comunicació atents a les seues propostes, en contrast amb la manca de visibilitat de les bandes valencianes. Tot i això, és optimista: “En la mateixa mesura que augmenta la professionalitat i la qualitat de les propostes valencianes, creix també l’interés que desperten entre el públic de més enllà del nostre territori”.

Una d'aquestes propostes és la de Pau Alabajos. El cantautor torrentí és tot un expert a exportar la seua música no només a Catalunya, sinó també a l'estranger. Després d'haver actuat a Canadà, als Estats Units o a Alemanya, Alabajos ha estat l'encarregat de posar imatge -la seua guitarra, amb la mítica inscripció de Woody Guthrie “Aquesta màquina combat el feixisme”- i d'encetar la 75ena edició del festival BarnaSants, en què el dia 27 presentarà el seu inminent nou disc, “Una amable, una trista, una petita pàtria”. “Tenim molta sintonia ideològica amb el Barnasants, pel que fa a entendre la cançó d’autor com a ferramenta de reflexió crítica i de transformació social”, assenyalava fa unes setmanes al seu bloc. En una mostra més de la bona salut que gaudeix la música en valencià, al mateix festival tindran cabuda, al llarg dels pròxims mesos, les actuacions dels mateixos Arthur Caravan, Hugo Mas o Raimon.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que poca serietat:
dilluns 3 de gener de 2011Enquesta Eleccions Locals Simat 2011 (falten 3 dies per finalitzar)


(A falta de poc menys de 3 dies per finalitzar l´enquesta, les votacions són igual que pràcticament està l´Ajuntament, vot d´esquerres dispers, encara que hi ha una clara opció pels partits de caire nacionalista, cosa que no es plasma mai a les urnes. Com a singularitat especial, veiem un recolzament a una nova formació totalment desconeguda, GENT X SIMAT, que dona que pensar el càstig que poden rebre els partits que estan a l´Ajuntament actualment, toc d´atenció? )

Seguiu donant la vostra opinió...


A la columna dreta, teniu l´enquesta que ha encetat La Cotorra de SIMAT per fer una prospecció dels resultats a les pròximes eleccions locals, que ja són a poc més de 5 mesos vista.

L´enquesta es tancarà el pròxim 6 de gener.

Podrà el BLOC mantindre l´Alcaldia a partir del juny del 2011?

Repetirà el tripartit?

El poble castigarà el tripartit?

Aconseguirà el PP la desitjada majoria absoluta, a costa del tripartit?

La formació de joves "Gent X Simat" que està creant-se serà una realitat a les urnes, una mica farta de com està el pati polític simater?

Les respostes, en menys de mig any...

Anònim ha dit...

Boniquet tens varies pàgines web, tens la pàgina del teu partit des de la que insultes anonimament, perque no dius la teua educadament o ens deixes de teledirigir des de Sabadell?