divendres, 19 d’octubre del 2012

Al Tall anuncia la seua retirada.

Al Tall, en una de les seues actuacions a Simat.
Al Tall s´acomiada després de 38 anys als escenaris.

El grup Al Tall ha anunciat avui la seva dissolució a través d'un comunicat. Donen per acabada així una trajectòria musical de trenta-vuit, després d'uns mesos de donar-hi voltes. 'Ens sentim satisfets per haver assolit els nostres objectius, contribuint a despertar la consciència del nostre país, a reivindicar la nostra llengua i a rescatar la nostra forma tradicional de fer música en esta època', diuen en la nota enviada a la premsa. També deixen clar que els compromisos adquirits fins ara els mantindran.

Vicent Torrent, Miquel Gil, Manolo Lledó i Manolo Miralles van formar el 1975 el grup Al Tall. Aquell mateix any, ja sense Lledó, publicaven el seu primer disc, 'Cançó popular, País Valencià'. En aquests gairebé trenta-vuit anys, els valencians han editat setze àlbums i han deixat uns quants himnes per a la posteritat, com 'El cant dels Maulets', 'Lladres', 'Processó', i segurament la més coneguda de totes, 'Tio Canya':

A través de l'anomenada 'riproposta', Al Tall ha vestit de música tradicional lletres actuals que han retratat la societat valenciana d'aquest últim mig segle. 'Hem trencat la folclorització de la nostra música tradicional, però ens hem servit del llenguatge musical tradicional com una eina vàlida per a fer música del segle XXI. Crec que això ha estat la cosa més important', explicava a VilaWeb fa pocs anys Vicent Torrent.

Guardonat amb el Premi Ovidi d'Honor aquest mateix any, Al Tall, un dels grups més importants del país, posa fi a una carrera musical que ha marcat més d'una generació. Tot i que encara no hi ha res decidit, el grup i la seva gent propera ja ha començat a rumiar en un concert de comiat. Ells mateixos en parlen en la carta que han escrit i que us reproduïm tot seguit:

'Estimades amigues i amics.

Amb molta emoció, ens adrecem a vosaltres per anunciar-vos que Al Tall hem decidit acabar la nostra activitat artística com a grup.

A punt de començar l’any 2013, comptem 38 anys de trajectòria, plena d'il·lusions, dificultats, alegries, esperances i realitats.

Després d’una temporada de reflexió, hem entès que ara es donen les circumstàncies per a tancar el nostre cicle.

Seria llarg d’explicar-vos les nostres reflexions en este moment. Us direm que sentim una gran alegria per haver arribat a este punt.

La memòria ens transporta a aquells primers anys en que els projectes prenien cos i es desfermava una connexió sorprenent entre les nostres propostes i la resposta del públic.

Hem estat fidels a les esperances que molts van posar en el nostre treball i al compromís amb la música i la cultura del nostre País. Per això, podem estar satisfets de dir-vos adéu per haver compartit amb vosaltres esta passió i la nostra vida.

Així doncs, esperem encara fer algun concert que s’acabe de negociar durant el que resta d’any. Acomplirem els compromisos contrets anteriorment i tancarem així la contractació.
També hem pensat que hauríem de preveure algun esdeveniment públic com a comiat, però ara mateix encara no ha quallat cap idea viable. Esperem -ens agradaria- sentir les vostres idees, propostes, paraules en este moment tan sensible per a nosaltres.
Personalment cadascú de nosaltres, com que estem vius i atents al camí que el país va marcant, segur que seguirem fent i comunicant.

Us diem adéu amb una abraçada molt forta.
AL TALL'

Informa: Vilaweb.