dimecres, 10 d’octubre de 2012

Reprenen la restauració del Palau de l´Abat després de 5 anys.

 
El Palau de l'Abat del Monestir de Santa Maria de  Valldigna reprèn els treballs de restauració després de cinc anys sense  cap actuació.
 
La Generalitat Valenciana va retornar a Simat en 2007 el claustre gòtic que estava instal·lat en la finca del Canto del Pico de Torrelodones després de pagar un milió d'euros als propietaris. Des de llavors no s'havia realitzat cap millora en aquest enclavament del segle XIV excepte unes excavacions arqueològiques en els seus voltants.
 
La Fundació Jaume II el Just, dependent de la Conselleria de Cultura, va iniciar les obres en el Palau de l'Abat fa quatre mesos amb un muntant de 340.000 euros. Està previst que concloguen a la fi d'enguany.
 
Aquestes se centren en la recuperació de la primera planta, el forjat de fusta que girava al voltant del pati, l'escala gòtica i la reconstrucció de murs per a recolzar els forjats.
 
També s'emprenen treballs d'accessibilitat i la il·luminació de l'edifici, tant en el seu exterior com en el seu interior perquè puga ser visitat i utilitzat per a qualsevol esdeveniment cultural. El projecte es denomina 'Visitabilidat del Palau de l'Abat, Fase I'. En aquests moments s'està procedint al muntatge de l´entramat de fusta.
 
El responsable de les obres de restauració, Salvador Vila, va explicar ahir que el Palau de l'Abat estava en una zona no visitable perquè no estava consolidat i mancava d'accessos. «El claustre està en la primera planta, però hi havia una enorme confusió perquè no s'identificava el pati. Faltaven els forjats i hi havia molts buits. Ara sí es realça i es nota l'espai del claustre», va comentar.
 
Pel que fa a l'escala gòtica que puja a la primera planta, les tasques de millora permetran que, una vegada a dalt, «es veja tot igual que fa més de 600 anys».
 
La raó d'aquesta reconstrucció és aconseguir sentir la sensació espacial que suposa l'espai buit del pati del claustre. També la recuperació dels antics forjats possibilitarà, en circular per la primera planta, «contemplar d'a prop i al seu nivell la bellesa de l'arquitectura del claustre alt».
 
El propi claustre veurà augmentat el seu perímetre superior en un parell de filades, aconseguint-se altures similars als murs amb els quals s'enfronta. «La fi és poder disposar les mènsules necessàries per a col·locar biguetes en part del seu entorn i augmentar la sensació d'espai tancat de la primera planta».
 
D'altra banda, Salvador Vila va manifestar que a l'entorn del Palau hi han restos arqueològics importants que es van realitzar en 2010, «però que cal consolidar».
 
La intervenció té la finalitat de retornar l'esplendor original i promocionar l'ús del monestir fundat per Jaume II el Just fa més de 700 anys.
 
No en va aquest conjunt és considerat com el temple espiritual dels valencians i exponent de l'autonomia política de la Comunitat. L'Estatut d'Autonomia estableix que el monestir de la Valldigna és temple espiritual, històric i cultural de l'antic Regne de València i símbol de la grandesa del Poble Valencià reconegut com a Nacionalitat Històrica. La Generalitat recuperarà, restaurarà i conservarà el monestir , i protegirà el seu entorn. Una llei de les Corts determinarà la destinació i utilització del cenobi com a punt de trobada dels valencians, i com a centre d'investigació.

Agències.