dijous, 27 d’octubre del 2011

El col·lapse de la sanitat pública valenciana ja toca la porta de les farmàcies

Mentre el Col·legi de Farmacèutics de València tracta de buscar eixides econòmiques a la situació d’asfíxia econòmica que viuen les farmàcies valencianes, la Conselleria de Sanitat l’únic que aclareix és que el termini de pagaments no s’acomplirà. 30 farmàcies valencianes ja han sol·licitat un concurs de creditors i les que queden en peu han de negociar amb els proveïdors i tractar de retallar en la compra de medicaments i les despeses de personal. El pas següent és el tancament o la picaresca, amb el consegüent perjudici al ciutadà.

Amb la carrera de farmàcia finalitzada i un establiment heretat del seu pare, no s’imaginava que, després de fer-se càrrec del negoci, passaria per una situació econòmica tan delicada com la que està provocant els impagaments de la Generalitat Valenciana. “El retard en els pagaments ha afectat molts col·lectius i ara ens ha arribat el torn a les farmàcies”, lamenta aquest farmacèutic de la Vall d’Albaida, qui se sent afortunat, perquè, dins la gravetat de la situació, el seu establiment no passa per una situació de fallida. “El meu cas és diferent, perquè no he fet una gran inversió per comprar la farmàcia. Per això, tot i que amb dificultats, podrem aguantar fins gener. Però hi ha gent molt endeutada, que no pot comprar medicaments i que, fins i tot, ha plantejat ERO”. És el que ha ocorregut amb les trenta farmàcies valencianes, que, com assegura el Col·legi de Farmacèutics de València, han entrat en concurs de creditors per no poder fer front als més de 200 milions d’euros que la Conselleria de Sanitat deu a les farmàcies.
Aquesta situació s'arrossega des del mes de juliol, quan la Conselleria deixà d’abonar l’import que li correspon en relació amb les receptes i, fins avui, ha anat acumulant un deute que el Servei Valencià de Salud (depenent de la Conselleria de Sanitat) preveu saldar a partir del mes de gener de 2012. Aleshores, abonarà el mes de juliol i agost, desembre es cobrarà al febrer i els mesos de setembre, octubre i novembre es pagaran al llarg del proper any i, de manera fraccionada, fins al 31 de desembre de 2014. Aquest  és el compromís que ha adquirit la Conselleria amb el Col·legi de Farmacèutics de València, però els farmacèutics en desconfien. “Estem prop de les eleccions i ara tot el que es diu va en eixa direcció”, opina el farmacèutic valldalbaidí.
“Ens han dit que pagaran en gener, no sabem si l’1 o el 31; mentrestant, arregla’t com pugues, i si no, et quedes en números rojos”, afirma una farmacèutica del barri de Benimaclet de València, que regenta una xicoteta farmàcia d’origen familiar. Compten amb cinc treballadores, a les quals, per tal de rebaixar els costos se’ls està limitant l’horari i, en conseqüència, el sou. “Volem mantenir-los el lloc de treball, però és complicat, perquè estem dispensant receptes que sabem que no cobrarem”, assegura la farmacèutica. A més, el seu establiment està rebaixant les existències de medicaments per evitar el deute amb els proveïdors. 

En l’assemblea celebrada el passat dijous 20 d’octubre, els farmacèutics de la província de València acordaren que seria el Col·legi qui s’encarregaria de buscar finançament a través de crèdits bancaris per poder avançar el pagament de les receptes als establiments. Fonts consultades del Col·legi de Farmacèutics de València han contat a l’Informatiu que treballen per dues vies: “La primera, tractant de negociar l’avançament dels pagaments amb la Conselleria de Sanitat i en segon lloc, buscant finançament privat i facilitant crèdits mancomunades per tal que els farmacèutics no hagen d’avalar els crèdits amb el seu patrimoni privat”.
En el sector farmacèutic la sensació és que el govern autonòmic no només no aporta “cap solució” als impagaments, sinó que a més ofega la seua economia, ja que a partir de l’1 de novembre els medicaments tornen a baixar de preu. Segons assegura el farmacèutic de la Vall d’Albaida, “ens prometeren que fins 2012 no disminuirien els preus i aquesta ja és la segona baixada d’enguany. Una situació de no retorn, perquè es fa per Reial Decret”, comenta.
Tanmateix, la valenciana no és l’única comunitat que està patint les retallades en el camp de la farmacologia, sinó que a Múrcia els farmacèutics avalaren amb les seues propietats préstecs d’un deute de cinc mesos, molt semblant al cas valencià, per valor de 200 milions. A Castella - la Manxa, durant l’agost els farmacèutics manxecs, excepte els de la província d’Albacete, protagonitzaren un dia de vaga per protestar contra el deute, que en aquell moment, ja era de 125 milions d’euros.
Una situació que degenera en picaresca
De la situació valenciana es parla des de fa poc, mentre que tothom coneix que ja es produeix des de fa temps a altres autonomies. El deute del govern balear amb les 418 farmàcies de les illes superava el passat agost els 35 milions d’euros. Allà, igual que Castella – la Manxa, el govern culpa l’executiu socialista anterior de la situació. No obstant això, a València, en mans del pel PP, la situació és igual de dramàtica. Els farmacèutics valencians no recorden que anteriorment s’haja produït una situació semblant, ja que durant els anteriors governs, inclòs el de Camps (la dona del qual formava part del sector farmacèutic), els pagaments han arribat en el termini fixat.
Però si la gent es pensa que estos impagaments de l'administració són un problema sols dels farmacèutics, s'equivoca. I és que, com ha relatat diversos treballadors de farmàcies de les Balears, les farmàcies han desenvolupat mecanismes per alleugerir els seus deutes a costa de l'atenció dels malalts. “A la clientela que arriba demanant més d’una unitat de qualsevol fàrmac se li proporciona només una al·legant que no en queden més i recomanat al client que torne més endavant", explica un dels treballadors. De la mateixa manera, s’opta per no adquirir aquells medicaments que tenen un cost d’entre cinquanta i cent euros, només els compren "en cas que siguen demanats prèviament pel consumidor". Una sèrie d’estratègies, que segons les fonts a què ha tingut accés l'Informatiu, “el més probable és que seguisquen els establiments valencians, si no ho estan fent a hores d’ara”. Tot açò no arribaria mai a ocórrer, si el govern d'Alberto Fabra pagara el que li correspon.
Accions a emprendre
El Col·legi de Farmacèutics alerta que “l’ambient és de gran preocupació. Els professionals del sector estan enfadats, perquè no entenen que no hi haja diners per pagar els medicaments, quan la majoria són xicotetes i mitjanes empreses, que depenen dels cobraments per poder seguir subministrant els fàrmacs”. És per això que, l’assemblea de la setmana passada va quedar oberta a noves reunions i no es descarten mobilitzacions per informar l’opinió pública de la situació que travessen, ja que “les 1.200 farmàcies de la província de València estan pagant el cost farmacèutic de tot el territori valencià”, com es queixaren en l’assemblea.
El que sí que descartaren és la possibilitat que els usuaris de la Seguretat Social paguen el cost total del medicament, perquè a més de ser una mesura il·legal, com destaquen els farmacèutics consultats, les farmàcies son “establiments privats, però d’interès públic”.



6 comentaris:

Anònim ha dit...

Tots a queixar-se, farmacèutics, empresaris, funcionaris de tot tipus i a l'hora de votar, van i voten en clau espanyola PP, PSOE..
Menys queixar-se i més votar en clau valenciana.Ningú vindrà a traure'ns les castanyes del foc i si no mireu el suport que ens donen a l'agricultura valenciana ni a res que siga del nostre País Valencià.

Anònim ha dit...

Però, estem al mateix tall que Castella-La Manxa o com esta es la de mosatros governada pel PP vos agrada més estacar el ditet????

Anònim ha dit...

La Cotorra Censora publica lo que li interesa dels seus lectors.
Tan sols vaig dir si la Sanitat Valenciana està al mateix TALL que la de Castilla-La Mancha perque de l'altra Comunitat no vaig vore res publicat per la vostra part

Censura, censura, censura!!

Anònim ha dit...

Me l'envaine i demane perdó però, perquè tardeu tant en penjar els comentàris???

Gràcies.

Anònim ha dit...

o siga que tù 9:39 eres el tipic tonto la fava que en vore que el d'el costat esta igual o pitjor et posa content.(mal de molts consol de tontos)com tù.

Anònim ha dit...

No, tonto la fava seràs tú que no comprens lo que lliges......