dissabte, 3 de març del 2012

Torredolones reclama a la Generalitat el pagament acordat

L'any 2007 i després de 87 anys, el claustrillo del segle XV del Palau de l'Abad va tornar del Palau del Cant del Bec, en la localitat madrilenya de Torrelodones, al seu enclavament original, el monestir de Santa María de la Valldigna de Simat. No obstant açò, mai es va arribar a col·locar la rèplica del conjunt arquitectònic en el palau de la serra de Madrid. Van fer falta més d'onze anys per a aconseguir que columnes i arcs tornaren a la Valldigna. Açò sí, després de previ pagament d'un milió d'euros per part de la Generalitat Valenciana. 

Un altre dels acords als quals es va arribar a l'hora de formalitzar el contracte de compra-venda del pati va ser que la Fundació Jaume II el Just, dependent del Consell, que assumia la restauració i manteniment del recinte monacal, s'encarregara de realitzar una rèplica exacta del claustrillo. No obstant açò, han passat cinc anys i la còpia no ha arribat, tal com van denunciar ahir des de l'Ajuntament de Torrelodones. Es va estipular que la rèplica, composta per pedres fetes en silicona, se situaria en el lloc exacte en el qual havia estat el claustrillo original, en la finca del Cant del bec. En aquell moment es va confirmar que el mateix equip de professionals que s'encarregava del muntatge del claustre en Simat, seria el que fera les rèpliques dels carreus. 

No obstant açò, fonts de la Conselleria de Cultura van assegurar ahir que en el moment en què la Generalitat Valenciana va pagar un milió d'euros a l'empresa que va vendre el claustrillo, també va abonar a la mateixa mercantil 100.000 per la rèplica. Per tant, tal com van remarcar des del Consell, l'Administració Autonòmica ja ha complit. «Són els propietaris del Palau del Cant del Bec de Torrelodones els qui s'han d'encarregar de realitzar la rèplica». L'Ajuntament de Torrelodones, va expressar ahir a les PROVÍNCIES el seu interès per fer que s'instal·le en el Palau del Cant del Bec la rèplica del Claustre del Palau de l'Abad. El PSOE demana el claustre El grup socialista d'aquesta localitat ha instat aquesta reclamació a la qual s'ha sumat Veïns per Torrelodones, el grup polític que ostenta l'alcaldia en aquesta ciutat madrilenya. Malgrat aqueix interès, el regidor de Comunicació, Ángel Guirao, va manifestar que fins a la setmana vinent no es podran oferir més detalls. Les negociacions per a adquirir el claustrillo es van realitzar a quatre bandes entre el Consistori de Torrelodones, el de Tavernes, la Generalitat i l'empresa que és propietària de la finca en la qual està el Cant del Bec. 

Per aquest motiu, la nova Corporació sorgida en Torrelodones, s'ha plantejat estudiar el motiu pel qual encara no s'ha col·locat el claustrillo en la finca. Guirao va expressar: «La setmana vinent podrem oferir els detalls d'aquest expedient. No obstant açò, cal tenir en compte que la finca del Cant del Bec és de propietat privada i no municipal». Torrelodones ha vist com l'alcaldia, que estava ocupada pel PP durant diverses legislatures, ha passat a Veïns per Torrelodones, per la qual cosa l'expedient haurà de revisars per la nova Corporació per a demanar que la còpia s'instal·le en el Cant del Bec. 

El claustre és un bé d'interès cultural (BIC) i està format per 382 peces gòtiques tallades en pedra arenisca de les pedreres de Barxeta i Buscarró. Les peces van haver de ser restaurades, ja que presentaven una gran deterioració per haver aguantat les dures condicions climatològiques de la serra madrilenya.